Folkhögskolans kurser utgår från dina kunskaper, erfarenheter, behov och drömmar. På folkhögskolor är samtal och diskussioner viktiga och kursdeltagarna lär av varandra. Olika situationer i livet kräver olika lösningar och folkhögskolor erbjuder några av dem.
Det finns idag 155 folkhögskolor i Sverige och de bestämmer självständigt över vilka kurser som anordnas och vilken profil de har på sin skola. Folkhögskolorna finansieras av stats- och regionbidrag och drivs av folkrörelser, ideella organisationer eller regioner.
Annons
Annons
Ett grunduppdrag för folkhögskolor är att öka folkbildningen i Sverige.
Statens fyra syften med folkbildning är:
Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.
Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.
Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja utbildnings- och bildningsnivån i samhället.
Bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet.
Högerregeringens beslut, med stöd av Sverigedemokraterna, att minska stadsbidragen med en halv miljard till folkhögskolorna kommer slå hårt mot många människor. Det är helt fel väg att gå när fler behöver möjlighet till utbildningar och en andra chans i livet.
En av skolorna som nu behöver skära ner är Axevalla folkhögskola utanför Skara. Det är en av Sveriges äldsta folkhögskolor och en av de viktigaste kurserna på skolan är den allmänna, där man läser ikapp grundskola och gymnasiet.
TV4 rapporterade häromdagen att vissa skolor till följd av regeringens budget måste minska med ungefär 25 procent. Folkbildningsrådet menar att 3000 platser försvinner och att yrkesinriktade utbildningar läggs ner.
Detta tycker vi är helt förkastligt och uppmanar regeringen att tänka om och göra rätt!
Joakim Nordh och Jörgen Fransson
Facklig- politiskt ansvariga
IF Metall Avdelning 27 Östra Skaraborg