Ett nytt år inger hopp om framtiden. När vi nu går in i 2023 är det samtidigt mindre positiva signaler om ekonomin som kommer från hushåll och företag. Prisökningar och inflation påverkar produktionen och konsumtion i alla led. I Västra Götaland aviserar nu företagen att läget vad gäller försäljning, investeringar och anställningar kommer att försämras påtagligt under överskådlig framtid. Det blir då än viktigare att stärka företagsklimatet. Här har våra folkvalda ett stort ansvar.
Annons
Annons
Tydliga lagar och regelverk är grunden för att samhället ska fungera. Men det finns en gräns då regler stjälper snarare än hjälper. Tyvärr är det där Sverige befinner sig idag vad gäller företagens villkor. Det ena läggs till det andra och nu står vi där med ett orimligt antal krångliga regler som hindrar företagen från att utvecklas. Resultatet blir uteblivna jobb och lägre skatteintäkter.
Trots återkommande politiska löften om att minska regelbördan så har det inte gått åt rätt håll de senaste åren. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv anser nio av tio företag att regelverken varit oförändrade eller blivit krångligare de senaste två åren. Så här kan det inte fortsätta. Den nya regeringen har aviserat att svenska företag ”behöver lättnader från byråkrati och administration.” Det är naturligtvis ett välkommet löfte. Nu blir det också dags att leverera – upp till bevis!
Ett sådant arbete måste adressera några konkreta frågor. Principen om en in – en ut måste tillämpas. När en ny regelkostnad påförs företagen måste motsvarande kostnad tas bort inom samma regelområde. Annars innebär det en extra kostnad för företagen. Myndigheternas rådgivning måste också förbättras och de måste ha tydliga uppdrag att stärka företagsklimatet. De regelverk som redan finns måste också utvärderas, vilket bör göras av en eller flera oberoende aktörer. Uppdraget ska vara att komma med förslag på vilka regler som kan tas bort eller förenklas.
Annons
Annons
Det är några konkreta förslag på hur utvecklingen ska kunna vändas och regelkrånglet minska. Ska vi klara oss ur de tuffa ekonomiska tiderna som väntar måste alla ta sitt ansvar för att stärka företagsklimatet både på lokal och nationell nivå – både i Stockholm och Skaraborg.
Helen Bergh, MK bussresor samt ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté