Annons

Annons

Annons

Handbolls-VM 2023

Fjärde raka i VM – Sverige vann klart mot Ungern

Det svenska segertåget fortsätter i handbolls-VM. Övertygande 37–28 mot Ungern betyder att det räcker att vinna en av de två återstående matcherna för att nå kvartsfinal.

Text

Hampus Wanne var het mot Ungern.

Bild: Adam Ihse / TT

Annons

Än så länge går det mesta helt enligt planen för det svenska handbollslandslaget i VM. Segern mot Ungern gör att Sverige redan efter fyra matcher har skaffat sig ett drömläge för att få vara med och spela utslagsmatcher i Stockholm nästa vecka.

Efter rekordkrossen (47–12) senast mot Uruguay var det ett mer respektingivande motstånd som väntade Sverige när mellanrundan inleddes mot Ungern.

Annons

Men det dröjde inte länge innan Blågult kopplade greppet inför den gula publikväggen i Scandinavium. Det var full fart i offensiven och redan efter tio minuter hade Sverige sprungit iväg till en 7–4-ledning. Det var framför allt en göteborgare som eldade i gång hemmapubliken med mål efter mål efter mål. När Hampus Wanne slungade in 11–7 var det hans femte fullträff på lika många försök från sin vänsterkant.

Annons

Straffparad

Ungern klängde sig ändå kvar i matchen och fick ett läge att krypa riktigt nära i slutminuterna av första halvlek, när Lukas Sandell vid 16–13 blev utvisad och Ungern fick straff. Då räddade Andreas Palicka både straffen och nästa ungerska anfall – och Sveriges ledning kunde i stället öka till 18–14 inför pausvilan.

Fysiskt starka Ungern, som har slagit Island tidigare i VM, gjorde sitt bästa för att skapa nerv i matchen igen. Men när Sverige gjorde tre mål i rask följd – och 27–23 blev 30–23 – stod det klart att det skulle bli ännu en komfortabel svensk seger, den fjärde raka hittills i VM.

Handbollsfest

Hemmapubliken skanderade Palickas namn när skåningen höll tätt i mer än fem minuter, samtidigt som målen fortsatte att trilla in i Ungerns mål. Det hela artade sig till en riktigt angenäm handbollsfest inför så gott som fullsatta läktare i Göteborg.

Men ännu väntar det riktigt tuffa testet för de regerande Europamästarna. Kanske kommer det på fredag kväll, då Island väntar. Blir det seger där är det klart att Blågult vinner gruppen och får spela kvartsfinal, redan inför söndagens möte med Portugal.

Annons

Fakta

Fakta: Sveriges grupp i mellanrundan

Ställningen:

6 poäng: Sverige.

4 poäng: Island.

3 poäng: Portugal, Brasilien.

2 poäng: Ungern.

0 poäng: Kap Verde.

Återstående matcher, fredag: Kap Verde-Portugal, Brasilien-Ungern, Sverige-Island.

Söndag: Kap Verde-Ungern, Brasilien-Island, Sverige-Portugal.

De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan