Annons

Annons

Annons

Tidaholm landsbygd väst

Experter berättar om säregen gravsten i Valstad

Det finns många spännande minnesmärken från fornstora dagar i våra bygder.

En gravsten i Valstads kyrka tilldrar sig särskilt stort intresse. Den visar sig ha både latin skrift och runskrift inristad.

Om detta kommer det att berättas ingående på torsdag.

Text

Anna Blennow och Alessandro Palumba kommer att berätta om den spännande gravstenen i Valstads kyrka. De sitter på mycket kunskap.

Bild: Per Ström

Annons

Valstad kyrka innehar en kulturhistorisk skatt som intresserade åhörarna kommer att få veta mycket mer om vid ett arrangemang torsdagen den 26 januari.

Det handlar om en gravsten från 1200-talet. På den finns sedvanligt stavkors med latinskrift och som även är signerad. Men vid närmare kontroll av stenen upptäckte runologen och docenten i latin, Anna Blennow, att det även fanns runskrift på stenen. Något som väckt uppmärksamhet.

Annons

Annons

På torsdag kommer Anna Blennow till Valstads församlingsgård. Hon gör det i sällskap med kollegan Alessandro Palumbo, runolog och forskare i fornnordiska språk. Han reser från Oslo för denna begivenhet. De kommer att föreläsa om den säregna gravstenen och vad den har att berätta om bygden på under tidig medeltidshistoria.

– Det är otroligt kul att forskarna vill komma hit långväga ifrån och berättar för oss om gravstenen. Det är säkert många som är nyfikna på att få veta mer om den. Vi hoppas på stor uppslutning, säger Sonja Fjellman i församlingsrådet i Valstad.

Församlingsrådet är arrangör.

– Vi startar i församlingsgården med cirka en halvtimmes föreläsning. Därefter går vi över till kyrkan för att titta på stenen. Där bjuder vi även på mingelfika och möjlighet att ställa frågor. Det är ju lite trångt i vapenhuset, så några får fika medan andra tittar på stenen, slutar Sonja Fjellman.

Valstads kyrka.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan