Annons

Annons

Annons

Volleyboll

Volleybollegenden fick vänta i nästan två år – nu fick han sin utmärkelse

I maj 2021 fick Falköpingsbon Mats Ekman veta att han hade blivit invald i Hall of Fame i svensk volleyboll.

Den gångna helgen fick han lite mer officiellt ta emot denna fina utmärkelse.

Text

Det tog nästan två år efter utnämningen till det att Mats Ekman, stor volleybollprofil i Floby VK i många år, fick ta emot sin utmärkelse som invald i svensk volleybolls eget Hall of Fame. Det skedde i Uppsala den gångna helgen. Här ses Mats tillsammans med sambon Birgitta Eklund. Bild: Svenska Volleybollförbundet

Annons

I samband med Svenska Volleybollförbundets årsmöte i maj 2021 valdes tolv personer in i Hall of Fame och en av dessa är alltså hemmahörande i Falköping, nämligen Mats Ekman.

”Jag har vetat om det i två månader utan att få berätta det vidare. Självklart blev jag både glad och stolt när jag fick reda på det, det känns ärofyllt och jag är dessutom i mycket gott sällskap”, berättade han i en intervju med tidningen.

Annons

Den förre Floby VK-spelaren välkomnades nu, lite mer officiellt, in i svensk volleybolls Hall of Fame vid en bankett i samband med Grand Prix i Uppsala den gångna helgen.

Hall of Fame lanserades redan vid Volleybollförbundets 60-årsjubileum 2021, men på grund av pandemin var det först nu som de invalda kunnat samlas till en bankett för att få sina utmärkelser, ska tilläggas.

Annons

På 1970- och 80-talet var Mats Ekman en dominerande nätspelare och servemottagare, först hemma i moderklubben Floby VK och senare i den tidens dominanter Lidingö SK. Efter fem år i Lidingö i samband med GIH-studier återvände Mats Ekman till Floby och fick där vara med om att lilla Floby bröt Lidingös svit på 16 SM-guld i följd 1982.

En gammal klassiker. Mats Ekman (på andra sidan nätet) i en landskamp för många år sedan.

Den nu 71-årige Mats Ekman debuterade i elitserien redan som 16-åring och ett år senare var han med i landslaget, där han kom att spela 146 landskamper. Han debuterade i landslaget 1969 och spelade sin sista landskamp 1980, så han spelade alltså i landslaget under tre olika decennier.

I sitt tacktal på banketten berättade Mats om hur han som 17-åring fick ett brev om att han skulle få åka med landslaget till Finland. Han köpte en ny överrock och reste till Stockholm för att möta lagkompisarna, som han knappt pratat med tidigare. En efter kom de – i jeansjacka allihop!

Annons

Fotnot: Invalda i Hall of Fame i svensk volleyboll är följande tolv personer: Einar Hamberg (ledare), Anders Kristiansson (ledare), Jan Lundgren (spelare), Mats Ekman (spelare), Yvonne Olausson Orvemo (spelare), Susanne Granelli Olson (spelare), Eva Hansen Hoszek (spelare), Birgitta Axelsson (spelare), Jan Hedengård (spelare), Bengt Gustafson (spelare), Tom Englén (beachspelare) samt Fredrik Petersson (nu Emanuelsson) (beachspelare).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan