Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Naivt att sparka på sjukvårdens administration

Med ansträngda budgetar i sjukvården hörs ropen på att vi måste minska administrationen. Som företrädare för våra medicinska sekreterare och övrig administrativ personal blir jag bestört av att man med sådan naivitet tror sig lösa sina sparkrav.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Tar vi bort våra administratörer hamnar de administrativa uppgifterna i stället på vårdpersonalen som får släppa sina vårduppgifter för att göra uppgifter de inte är utbildade för. Och vi får en vård med lägre effektivitet till en högre kostnad.

Vad är då administration?

Det är medicinska sekreterare som hanterar bokningar, kallar patienter, skriver journal med mera. Våra IT tekniker, support och andra som stöttar oss med våra system och hjälper oss när det inte går som vi vill. Telefonister som tar 1000-tals samtal dagligen. Löneassistenter som ser till att vår lön kommer i tid och blir rätt. Ekonomer som ser till att budgeten fungerar.

Annons

Annons

Jag ber om ursäkt till alla grupper jag inte tagit med, men administration är inget fult, administration är det som ger vårdpersonalen möjlighet att utföra vård på sin arbetstid. För inte tror vi väl att administrationen försvinner med administratörerna?

Tidsstudier gjorda i Västerbotten har som exempel visat att endast ungefär en tredjedel av läkares arbete är direkt patientarbete. Resterande arbetstid går till administration, varav ungefär hälften är patientrelaterad.

I en annan tidsstudie inom primärvård visade det sig att bara 37 procent av personalens arbetstid ägnas åt direkt patientarbete. För sjuksköterskorna något mer, 43 procent, och för läkarna något mindre, 36 procent.

Så om vi sammanfattar problemet verkar det inte som att administrationen i sig är huvudproblemet, snarare är det stora problemet i vården att vårdyrkena till stor del arbetar med annat än just vård.

Fler medicinska sekreterare kan ge professionell administrativ service och en patientsäker vårdadministration. Vårdpersonal som läkare och sjuksköterskor får därmed mer tid för patienterna och hälso- och sjukvården kan bli mer effektiv.

Övrig administrativ personal har en lika viktig funktion. Administratörer finns i verksamheten eftersom det finns administrativa arbetsuppgifter. Det handlar om allt ifrån upphandling av material och tjänster, utveckling av IT-stöd, uppföljning av vården, rekrytering och kommunikation, till ekonomihantering.

Jonas Ericsson

Avdelningsordförande

Vision Västra Götalandsregionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan