Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Nu kommer elstödet – då får du pengarna

Elstödet är på gång och betalningarna har börjat. På torsdag ramlar de första utbetalningarna in – för en del. För andra kommer det dock att dröja in i mars innan kronorna är på plats.

Text

Elpriserna har rusat i höjden. Nu börjar stödet betalas ut för södra delen av Sverige.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

I dag börjar Försäkringskassan betala ut elprisstöd till alla vars namn stod på ett elnätsavtal i södra Sverige (elområde tre och fyra) den 17 november i fjol.

– Sedan tar det tre bankdagar, så de första får sina pengar den 23 februari, har Fredrik Falk, verksamhetschef vid Försäkringskassan, tidigare sagt till TT.

Men långt ifrån alla kommer att ha pengarna på kontot på torsdag. Dels måste man ha registrerat sitt kontonummer hos Swedbank för att kunna komma med i första utbetalningen. Dels betalas stödet ut i omgångar.

– Vi vill vara försiktiga med att säga hur många vi skickar i varje batch av säkerhetsskäl. Det är 4,3 miljoner betalningar, så det kommer att hålla på ett antal dagar, sade Fredrik Falk.

Annons

Den som har registrerat sina uppgifter senast förra måndagen, eller sedan tidigare har registrerat bankkonto hos Försäkringskassan av annan anledning, kan därför ändå komma att få vänta fram till 7 mars innan stödet är på plats. För den som inte registrerat något kontonummer kommer pengarna senare i mars, troligen via en avi på posten.

Annons

Regeringen har börjat arbeta för ett elprisstöd även till norra Sverige för att kompensera för vinterns dyra el. När det stödet ska betalas ut är fortfarande oklart.

Hittills har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sagt att elstödet för november och december till hushåll i hela Sverige ska kunna betalas ut "någon gång i vår".

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om elstödet

Inte heller för de företag som väntar på kompensation för elkostnaderna finns något klart besked. Energimarknadsinspektionen godkände förslaget för över en månad sedan, men regeringen hade i förra veckan fortfarande inte sökt tillstånd hos EU-kommissionen för elstödet, vilket väckt kritik och oro från företagarnas sida.

– Det äventyrar en hel del företags överlevnad. Man sitter med kortsiktiga krediter för att kunna överbrygga de likviditetskval som man har just nu, säger Günter Mårder, vd för organisationen Företagarna till Dagens Nyheter.

Den första delen av stödet kommer i princip helt att skötas maskinellt, men senare behövs personal hos Försäkringskassan. Hanteringen av fel eller information kring stödet riskerar att överbelasta organisationen och myndigheten ska ta in 50–70 bemanningsanställda, preliminärt från den 1 mars.

Annons

Annons

De ska jobba i sex månader med möjlighet till förlängning, och en upphandling av tjänsterna pågår, skrev fackliga tidningen Publikt förra veckan.

Fakta

Elstödet

Elstödet som ska börja betalas ut den 20 februari gäller 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3.

Baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Betalas ut till den som hade elavtalet den 17 november 2022.

Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Betalas ut via Swedbank. Hushåll som inte sedan tidigare anmält sitt bankkonton där ombeds göra det. Krävs inte att man blir kund hos Swedbank.

Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Före utbetalningen ska ett brev med beslut skickas ut, digitalt för den som har en digital brevlåda för myndighetspost, på papper för den som inte har det.

Källa: Försäkringskassan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan