Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Vart i Sverige vill Kristdemokraterna bryta uran?

Tack för icke-svaren. Men vart i Sverige vill Kristdemokraterna bryta uran? undrar Bertil Wallgren.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Replik till: "Uran från Sverige är inget jag kommer att driva”

Tack Dan Hovskär för ditt svar! Framför allt i de frågor vi är överens om! Även när jag försöker tyda vad som står ”mellan raderna”.

Vi har svenskt elöverskott, men brist i Europa. Vi har stundtals effektbrist i södra Sverige Vi har ingen svensk elmarknad, den är europeisk. Elpriset styrs helt av tillgång/efterfrågan i Europa!

Annons

Annons

Är kärnkraften verkligen planerbar? Kanske det? Men den verkar lite osäker? Ex. Ringhals 4 som var klar med fjolårets planerade underhåll 28 aug. Felade och skulle starta 30 nov. Miss igen, ny start 31 jan i år. Nästa start planerad till 23 feb. Nu planeras ett försök till start 19 mars.? Allt enligt Ringhals egen hemsida. I skrivande stund planeras åtta dagars stopp i vår största reaktor O3 (1,450 MW) den 3 mars.

Fortsättning följer?

Situationen i Frankrike är ännu värre. Alldeles uppenbart påverkas elpriset av alla dessa stopp! Oavsett all planering! Missade byggplaner i Finland ska vi bara inte tala om!

Men sedan har vi frågan om uranet. Jag frågade VAR vi ska hämta bränslet. I svaret framgår bara var vi INTE ska hämta det! Inte i Ryssland (de är så elaka), inte i Skaraborg (oklart varför). Vi köper från Australien, Kanada, Kazakstan. I sann, solidarisk, kristen anda måste väl deras miljö vara lika värdefull som vår?

Jag citerar ur svaret: ”Om vi ska utveckla kärnkraften ska vi inte göra oss helt beroende av import.”

Det måste innebära att (Kd) vill ha igång svensk uranbrytning! Men VAR i Sverige? Skaraborg, Jämtland, Närke, Skåne?

Dock har vi ett problem. I Sverige kan vi inte anrika uranet till användbart bränsle. Vi är därför helt beroende av utlandet ändå.

Var finns logiken?

Bertil Wallgren

Floby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan