Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Hovskär: Driver inga krav på gruvor i Skaraborg

Jag tänker absolut inte driva något krav om att gruvor ska öppnas i Västergötland eller Skaraborg. Det är Dan Hovskärs slutreplik i debatten.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Slutreplik till Bertil Wallgren

Du tackar för icke-svar men jag tror att det snarast är så att du inte fick de svar du hade hoppats på. Jag upprepar därför igen vad jag redan gett besked om: Kärnkraften är en planerbar energikälla, som tillsammans med i första hand vattenkraften men även kraftvärmen, kan leverera de nödvändiga systemtjänsterna. Men vi behöver också de förnybara energislagen, som exempelvis från vind och sol.

Annons

Annons

Idag kommer uranet i de svenska kärnkraftverken ifrån Australien, Kanada och Kazakstan. Jag ser inget problem med att vi importerar från olika länder, bland annat för att sprida riskerna. Även andra energislag innebär import på olika sätt, till exempel är solpaneler ofta tillverkade i Kina. Vi har den sällsynta jordartsmetallen neodym i vindkraftverkens turbiner som nästan alltid kommer ifrån Kina. Sverige bedriver både import och export, det är så vårt lands välfärd byggts upp.

Jag tänker absolut inte driva något krav om att gruvor ska öppnas i Västergötland eller Skaraborg. Vi kan inte ha politiker som pekar på näringslivet och säger vad de ska tillverka, hur de ska tillverka eller när de ska tillverka något. Det systemet har prövats i ett antal länder med förskräckande resultat.

Däremot behöver vi – som jag redan sagt - skapa stabila förutsättningar för en hållbar och robust energiförsörjning i Sverige, som ska kunna vara med att utveckla och bidra både till klimatomställningen och stärka välfärden.

Dan Hovskär (KD)

riksdagsledamot

Falköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan