Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Slutreplik på slutreplik om kärnkraft och uranbrytning

På vilket sätt följer Kristdemokraterna den Gyllene Regeln när det gäller uranbrytning på andras marker? undrar Bertil Wallgren i en slutreplik.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Slutreplik om kärnkraft och uranbrytning!

Tack Dan Hovskär för din slutreplik i vår debatt! Eftersom jag är ”svarande” i debatten kommer mitt avslutande inlägg här.

Citerar ur ditt inlägg: ”Jag tänker absolut inte driva något krav om att gruvor ska öppnas i Västergötland eller Skaraborg.”

Annons

Annons

”Idag kommer uranet i de svenska kärnkraftverken ifrån Australien, Kanada och Kazakstan. Jag ser inget problem med att vi importerar från olika länder, bland annat för att sprida riskerna.”

Men här ser jag ett moraliskt/etiskt problem. Jag kan inte se att andra människors miljö ska vara mindre värd än vår här i Skaraborg. Nej till kärnkraft blir då självklart!

Läser på Kd:s hemsida om ”demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund.” Även Gyllene Regeln citeras. Hur går detta ihop med uranbrytning på andras marker? När vi har så gott om varan ifråga här hemma? Var finns logiken?

Har absolut inget emot internationell handel och samarbete! Tvärtom! Om vi ska klara av de enorma problem människan står inför måste vi samarbeta solidariskt över hela globen.

Det räcker inte att som du skriver ”skapa stabila förutsättningar för en hållbar och robust energiförsörjning i Sverige”. Det måste gälla alla på jorden. Tänk globalt, handla lokalt!

Själv har jag en dröm. Men är förmodligen för gammal (80+) för att hinna se den förverkligas?

√ Moderna våg- och vind-kraftverk.

√ Mängder med solceller på tak och fasader. Energilagring med batterier och vätgasteknik.

Vi har sedan några år solceller på vårt hustak. Enkelt! Ju högre elpris, desto bättre lönsamhet på taket! Tack för ett uppfriskande meningsutbyte!

Bertil Wallgren

Floby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan