Annons

Annons

Annons

Hornborgasjön

Beviljas skyddsjakt på bajsande djur

En man tröttnade på att grågäss och kanadagäss orsakade skada på hans grödor, vall och betesmark i Falköpings kommun. Nu har han fått förnyat tillstånd av Länsstyrelsen i Västra Götaland att skjuta dem.

Text

Mannen ifråga bor i närheten av Hornborgasjön. Han uppger i sin ansökan att han provat flera skyddsåtgärder tidigare, exempelvis att försöka skrämma gässen med raketer, utan resultat. Därför bad han om tillstånd till skyddsjakt och i mitten av februari fick han delvis rätt.

Bild: Amelie Länsberg Rylander

Annons

År 2021 infördes nya regler om att grågås, kanadagås och vitkindad gås – som uppträder i flock om minst fem individer och därmed räknas som en familj – endast får jagas den 1 juli-30 juni. Detta om de rör sig vid fält med oskördad gröda eller kan riskera människors hälsa. Men en man anser att reglerna kraftigt försvårar möjligheterna till effektiv skyddsjakt samt att det inte borde gälla kring Hornborgasjön, då det finns ”få familjegrupper och kullar i området”. Därför valde han att ansöka om tillstånd för att få skjuta dem.

0 kren månad

Läs för 0 kr i en månad.

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på falkopingstidning.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan