Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Sluta kriga för maktens skull!

Vem av oss här vill ha krig och inte känna sig trygg?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Jo, jag tror att de flesta människor enas om svaret. Man känner sig trygg i ett samhälle där alla är lika mycket värda. Man känner sig trygg när man har ett hem att vända sig till utan att oroa sig över att den kanske kommer att rasa, och man känner sig trygg i ett land som inte föredrar makten framför folket. Trots detta så är det många vuxna, och över 350 miljoner barn som inte upplever detta bara för en enda anledning: krig!

Annons

Krigets syfte har förändrats mycket de senaste åren. Fler och fler vill ha makt, även om priset är just det samhälle de ska styra. Krigets inverkan på samhället är stora, både på civilbefolkningen, t.o.m. landet och dess tillväxt. Enligt artikeln (Wikipedia, 2023-02-25) "Effects of War", har krig både långsiktiga och kortsiktiga effekter. Detta resulterar i en ökning av dödlighet, sämre infrastruktur, och dessutom en extrem fattigdom. Faktumet att dessa människor tvingas leva i en sådan miljö där de inte får sina grundläggande rättigheter är helt oacceptabelt. Många människor splittras, många barn blir föräldralösa, flera generationer utrotas och hundratals minnen ersätts av sorg.

Annons

Nu finns det säkert de som tycker att krig är nödvändig trots allt. För dessa personer anser att krig kan skapa rättvisa. Det kan förbättra mänskliga rättigheter eller minska klyftorna mellan rika och fattiga. Jag håller faktiskt med om det, men jag tror att det finns andra stabilare sätt att hantera sådana situationer. Att starta krig och använda våld kommer inte att lösa problemet, utan förvärra. Många civila dör, landet förstörs och flera röster går förlorade. Så jag föredrar att man använder rösten och gemenskapen först. Detta kan ske genom protestaktioner eller strejkning. Ett levande exempel på detta är hur Indien fick sin självständighet från engelskmännen utan att använda någon sort av våld.

Man har tydligt märkt i flera länder hur antalet emigranter har ökat till följd av krigen och dess orättvisor. Jag har själv varit med om detta, att behöva lämna allt bakom mig för sökande av ett bättre liv. Många personer och familjer har inte blivit invandrare av sin egen vilja. Många personer och familjer har inte valt att riskera sina liv genom att ex. drunkna för att leva i ett annat land eller ta andras jobbmöjligheter. Många personer och familjer har därmed inte valt att leva i ett tält där vatten, mat och värme inte räcker till att hålla ett barn levande.

Sluta kriga!
Z

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan