Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Flexiblare arbetstider ökar jämställdheten

Byggbranschen står inför stora utmaningar. Vi liksom många andra branscher har svårt att hitta medarbetare.

Årets avtalsrörelse är ett utmärkt tillfälle för fack och arbetsgivare att tillsammans kroka arm och göra branschen tillgänglig för fler.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Att jobba som byggarbetare har en hel del uppenbara fördelar – det är bra betalt, heltidsjobb, regelbunden arbetstid och inga vikariat. Men det finns också nackdelar.

När det gäller arbetstiderna har byggarbetarna halkat efter. Enligt dagens avtal ska arbetstiden under veckorna vara förlagd någon gång under tiden kl 06.30 – 17.00. För många män och kvinnor fungerar det utan problem. Men för småbarnsföräldrar som vill och behöver lämna barn på förskola, eller är frånskild och lever ett varannan-vecka-liv, kan det ställa till problem.

Annons

Annons

Många gånger hinner man helt enkelt inte lämna barnen innan arbetet börjar. Därför driver Byggföretagen i årets avtalsrörelse frågan om en flexiblare arbetstid som gynnar alla. Vi vill att arbetsgivaren, om annan överenskommelse inte har träffats, ska ha rätt att förlägga arbetstiden med 40 timmar per vecka måndag t.o.m. fredag kl 06.00-18.00.

Bygg- och anläggningsbranschen ska vara attraktiv, sund och säker. Även om konjunkturen just nu är bister är behovet av långsiktig kompetensförsörjning stort.

I byggindustrin är andelen kvinnor drygt 10 procent. Samtidigt är skillnaden stor mellan olika yrkesområden. Bland yrken som kräver högskolekompetens, exempelvis civilingenjörer, utgör kvinnor över 30 procent. Bland personer som arbetar i ledningsarbete uppgick andelen till drygt 10 procent. Men inom hantverksyrkena såsom snickare, murare, golvläggare med flera är siffran mycket lägre.

I senaste avtalsrörelsen beslutades om att tillsätta en ny arbetsgrupp med uppgift att öka jämställdheten i branschen. Så blev det inte. Det innebär några förlorade år för vårt gemensamma jämställdhetsarbete.

Vår förhoppning är att Byggnads ledning i Stockholm nu tänker om. Jämställdhetsarbetet är för viktigt för att försakas. Det är hög tid att vi ser till så att även byggbranschen arbetstider anpassas till ett modernt familjeliv – där föräldrarna hjälps åt med barnen.

Tillsammans kan vi skapa en byggbransch för alla.

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen

Maria Skoog, verksamhetsansvarig Byggföretagen Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan