Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Svar på "Blankett ett misstag som tas bort"

Sparas blanketterna om etnicitet av mödravården?
Nya frågor ställs - och besvaras.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Svar på "Blankett ett misstag som tas bort"

Att man använt sig av en gammal överlämningsblankett av misstag har jag väldigt svårt att tänka mig att man har gjort sedan 2019. Man besvarar heller inte frågan om var mvc och bvc i Falköping kommun hittills har lagrat uppgiften om etnisk tillhörighet på blivande föräldrar och ofödda barn åren innan och tydligen efter 2019. Att vifta bort detta med en sådan svag förklaring som områdescheferna lämnar, är anmärkningsvärt. Om man inte för register på etnisk tillhörighet, varför har man överhuvudtaget tagit med en fråga om "ursprungsland" på en överlämningsblankett som sedan lämnas över till bvc? Någonstans har ju den uppgiften om "ursprungsland" lagrats. Så min fråga till områdescheferna är, vart har ni lagrat uppgiften om etnisk tillhörighet under åren ni använt denna så kallad "gammal blankett"?

Annons

Annons

Läs också: ”DN-jurist” gällande ”Mödra- och barnhälsovården i Falköping kommun"

Och vad har språkfärdigheter med ursprungsland att göra? Jag kan komma från ett visst land utan att kunna behärska språket. Sedan så finns redan frågan om "tolk" på överlämningsblanketten. Den frågan framgår som en separat fråga på överlämningsblanketten utöver frågan om "ursprungsland". Jag påkallar en utredning och granskning från IVO, för att säkerställa att mvc och bvc i Falköping kommun inte har fört eller för register över etnisk tillhörighet.

Jag vill också gå ut med att meddela alla föräldrar som fått lämna ut uppgift om sin etnicitet genom den här "gamla" blanketten från 2019, att ni kan och har rätt att begära att ta del av journalhandlingar och alla övriga handlingar som registrerats på mvc och bvc, eftersom uppgiften om etnisk tillhörighet kan förekomma på föräldrarna och barnet. Om man önskar få det raderat, så får man gå via IVO.

DN-jurist

Svar till DN-jurist

”Om man inte för register på etnisk tillhörighet, varför har man överhuvudtaget tagit med en fråga om "ursprungsland" på en överlämningsblankett som sedan lämnas över till bvc?”

Annons

Överlämningsblanketten är ett arbetsmaterial som används för att överflytten från barnmorskemottagningen till barnavårdscentralen (BVC) ska ske så smidigt som möjligt. Uppgifterna som lämnas via blanketten förs in i barnets patientjournal på BVC. Blanketten makuleras när journal upprättats på BVC.

Linnéa Swanson, områdeschef, Central mödrahälsovård, Barnmorskemottagningar och gynekologi

Ulrika Ferm, områdeschef, Central barnhälsovård, Hälso- och specialistvård för barn och unga

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan