Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Varken ”killgissningar eller anekdoter” om vindkraft

Vill vi släppa fram dessa källor till gifter innan vi vet mera, både hur mycket och hur vi påverkas?
Frågan om PFAS och vindkraft går vidare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Stefan Persson

Annons

Läs mer:”Killgissningar” och desinformation om vindkraft och PFAS

Jag har skrivit två insändare om vindkraftsetableringar söder om Falköping. Den första om giftet Bisfenol A, som används i de epoxiplaster som bygger upp vindkraftsvingar. Den andra insändaren om PFAS, ett av ytbehandlingsmedel som ingår i färger som täcker vindkraftsvingar. PFAS kallas också för ’evighets-ämnet’ då det inte bryts ner på lång tid. Dessa båda ämnen finns i flera undersökningar som visar att de eroderar av vingarna med tiden och sprids i omgivningarna med mikroplaster.

Annons

Vi vet att vindkraftsindustrin är mycket sparsam att lämna ut information om vilka ämnen och hur mycket som både ingår och sprids från vingarna. Det anses som affärshemligheter. Men i en OECD-rapport från 2022 tas upp att PFAS är en vanlig del av färg på vindkraftsvingar. Att den eroderar visar flera studier, exakt hur mycket vet vi inte. Doc i Miljömedicin Helen Karlsson skriver och varnar för detta.

Annons

Alltså detta vet vi.

Jag har hela mitt liv arbetat inom sjukvården, med sjuka människor som drabbats på olika sätt. Drabbats på grund av egen förskyllan eller av gifter i omgivningen. Drabbats och lidit av sjukdom. I början av min bana fick en av 3 i befolkningen cancersjukdom, nu är det en av 2. Vi utsätts dagligen för olika gifter som bidrar till detta.

På -50 och -60-tal gjorde vi läkare reklam för tobaksrökning, ansågs då som en hälsofaktor. Då visste vi inte farlighetsgraden. Nu vet vi annorlunda. Rökningen dödar enskilt mer än de flesta andra gifter.

Nu vet vi att många olika PFAS och Bisfenol A används inom Vindindustrin. Vi vet att dessa ämnen är farliga. Vi vet inte exakt hur mycket som eroderar, men vi vet att det eroderar från dessa jättevingar.

Och hamnar i omgivningen. Gifter som sedan påverkar oss.

Vill vi ta dessa risker?

Vill vi leva med att detta är vad vi ger våra barn att växa upp i?

Vill vi leva med att detta finns i den mat våra barn äter och får i sig?

Vill vi själva äta mat som innehåller dessa gifter?

Vill vi släppa fram dessa källor till gifter innan vi vet mera, både hur mycket och hur vi påverkas?

Annons

Alla ansvarsfulla bedömare borde vara överens om att omsorgen om människors och djurs hälsa talar för att vindkraftsetableringar till lands inte bör förekomma innan faror med Bisfenol A (om vilket min tidigare insändare handlade) och PFAS identifierats, beaktats och, om möjligt, undanröjts.

Mats Karlsson, Grolandabo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan