Annons

Annons

Annons

Falköping

Så här får du bort hoten från dina marker: ”Måste agera på en gång”

De må vara vackra att se på när de snart tittar fram, men de kan ta över stora områden och se till att inget annat kan växa där. Invasiva växter riskerar att göra stor skada och behöver angripas så fort som möjligt, enligt kommunekologen Dag Fredriksson.

– Det finns absolut en hel del arter som är problematiska i Falköping och då gäller det att veta hur de ska tas, fastslår han.

Cirka 1 500 brev har skickats ut till fastighetsägare. Det är Länsstyrelsen i Västra Götaland som är avsändare och vill varna de som troligtvis får påhälsning av de invasiva växterna jättebalsamin, jätteloka eller gul skunkkalla på sin mark i vår. Om de får växa konkurrerar de ut andra plantor. Arkivbild.

Bild: Anders Brage

Annons

Förra året rapporterades det in flera fynd av jättebalsamin eller jätteloka i regionen. De fastigheter som då drabbades har nu fått ett brev från Länsstyrelsen i Västra Götaland, tillsammans med de fastighetsägare som bor utmed vattendrag där det växer gul skunkkalla. I breven informeras mottagarna om att det är deras ansvar att bekämpa de tre invasiva främmande växtarterna eftersom det är förbjudet enligt EU:s förordning, sedan år 2015, att låta dem växa på sin mark.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan