Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Flytta inte - tänk på organisation och ekonomi

Återigen är det dags att röra om i den kommunala verksamhetsgrytan. Det gäller museum, bibliotek och långtidsförvaring av gamla grejer. Inom högsta kommunledningen diskuterar man, enligt artikel i denna tidning, olika alternativ.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Peo Janson, Anna Kuylenstierna, Michael Joelsson

Annons

Läs mer: Kulturen i centrum – här är alternativen som utreds mer

Ett är att flytta såväl hela museet och biblioteket till centrum. Ett annat är att låta dessa ligga kvar på nuvarande platser med mindre filialer i centrum.

Annons

I båda fallen föreslås särskild utredning om var alla föremålen i Aristolokalen skall beredas plats.

Annons

För några år sedan var man inne på att flytta hela museet till Åsarp. Detta mötte en stark motreaktion. Bland annat framförde undertecknad starka argument mot detta förfarande att man skulle flytta verksamheten så långt från centrum som möjligt.

Tack för att man lyssnade på detta. Nu finns inte denna åtgärd med i det man diskuterar.

Varför skulle man flytta både museet och biblioteket till centrum? Var finner man utrymme och vad kostar det? Mitt förslag är att museet får ligga kvar. Det fyller på ett bra sätt sin funktion och läget är bra. Låt även biblioteket vara kvar och komplettera med en mindre filial nära centrum.

Så gäller det föremålssamlingarna i gamla Aristofastigheten. Där föreslår man en särskild utredning. Då gäller det vad skall man ha kvar? Oj vad mycket saker där finns! Både dubbelt, tredubbelt och många gånger ännu fler av samma saker Hur ofta händer det att man får besök av intresserade?

Jag har erfarenhet genom värderingsuppdrag jag fick under min tid som lantbruksmäklare. På denna fastighet fanns en stor maskinhall. Den hyrdes av kommunen. Man hade, enligt ägaren, knappast aldrig några intresserade besökare - endast kulturnämnden en gång om året. Problemet var att man så storsint hade lovat givaren att för framtiden "väl vårda" det aktuella objektet. Vad är framtiden?. Kan det vara all evighet. Så kan vi väl inte ha det. Det bör väl vara så länge det finns besökarintresse.

Annons

Jag vill i sammanhanget påpeka att vi ju har Åsle Tå med gamla stugor och inte minst en förnämligt lantbruksutställning med fint uppställda dåtidens maskiner och andra föremål. Slå vakt om detta.

Gunnar Lindén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan