Arbetslivet utvecklas i snabb takt och nu måste högskolor och universitet få förutsättningar att ställa om för att möta efterfrågan på utbildning hos yrkesverksamma, menar Unionen.
Möjligheten för yrkesverksamma att vidareutbilda sig och stärka sin kompetens är helt avgörande. Dels för individen, men också för att företag i regionen ska kunna öka eller behålla sin konkurrenskraft.
Annons
Men utan ett utbud anpassat efter yrkesverksammas behov kommer inte kompetensutvecklingen att ta fart.
Annons
Det måste finnas särskilda sökbara resurser för att utveckla utbildning för yrkesverksamma i samverkan med näringslivet. Dessutom bör Yrkeshögskolan införa ettåriga utbildningar för kvalificerad YH-examen och fler korta utbildningar och kurser måste skapas på Yrkeshögskolan och på lärosäten.
Unionens förslag för att förbättra möjligheterna till kompetensutveckling under hela arbetslivet
• Reformera resurstilldelningssystemet för högskolan som för närvarande premierar långa utbildningar, inte minst programutbildningar.
• Utöka högskolans resurser för att möta den ökade efterfrågan kopplad till omställningsstudiestödet.
• Inför varaktiga öronmärkta resurser för utbildningar för yrkesverksamma utanför takbeloppen och särskilda sökbara resurser för att utveckla utbildningar för yrkesverksamma i samverkan med näringslivet.
• Yrkeshögskolan bör införa ettåriga fördjupningsutbildningar för kvalificerad YH-examen för yrkesverksamma som redan har relevant eftergymnasial utbildning eller motsvarande kunskaper från arbetslivet.
• Fler korta utbildningar och kurser inom yrkeshögskolan.
• Flexiblare antagningssystem, framför allt för utbildningar som riktar sig till yrkesverksamma
Benny Olsson, regionordförande Unionen Skaraborg/Väst