Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Nu behövs politik som rustar oss starkare

Sverige står på branten av en lågkonjunktur. Kostnadsökningarna äter sig in i plånböckerna hos barnfamiljer, pensionärer och unga. Vanligt folk drabbas hårt av det drastiskt försämrade ekonomiska läget.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Martina Quinn

Annons

Vi socialdemokrater har tre krav på regeringen för hur Sverige ska möta krisen:

1. En plan för hushållens ekonomi för att lindra effekterna av inflationen Hushållen behöver stöd för att klara de kraftigt stigande priserna på mat, räntekostnader och elräkningar. Elstödet räcker inte – och har riktats helt fel. Vi har föreslagit en elräkningsakut för att avlasta hushåll och företag när elpriserna sköt i höjden. Vi har föreslagit ett stärkt barnbidrag för att stötta barnfamiljerna. Vanligt folk ska ha råd att sätta mat på bordet och betala räkningarna utan att gå från hus och hem. Vi kräver också att regeringen förlänger det höjda bostadstillägget för barnfamiljer som går ut vid halvårsskiftet.

Annons

2. En plan för att säkra välfärden Det är inte bara hushållen som drabbas av kostnadsökningarna. Det gäller välfärden också. Sjukvården, skolan och omsorgen kan inte användas som krockkudde för att klara krisen. Genom ytterst begränsade resurser som regeringen skjuter till välfärden i budgeten för 2023 kommer många kommuner och regioner i praktiken att tvingas skära ner på grund av de ökade kostnaderna. Det kommer att innebära färre undersköterskor, sjuksköterskor, färre lärare och sämre välfärd. Välfärden kan stå inför ett stålbad. Det är oacceptabelt. I tuffa tider behöver välfärden säkras. Så gjorde vi under coronapandemin. Så behöver man göra igen. Det var därför vi socialdemokrater i vår budgetmotion lade dubbelt så mycket i generella statsbidrag till välfärden än vad regeringen hade i sin budget för 2023.

Annons

3. En plan för jobben under lågkonjunkturen. Lågkonjunkturen och de ökande kostnaderna pressar många företag och verksamheter. Varslen ökar i Sverige, samtidigt som regeringen minskar möjligheterna till omställning och utbildning genom att skära ner på arbetsmarknadsutbildningarna. Dessutom så sänker man ambitionerna för den gröna omställningen vilket kan skada nyindustraliseringen i vårt land. Jobb riskerar hamna i andra länder istället för Sverige.

Regeringens slopande av investeringsstödet har bidragit till att bromsa upp byggandet. Nu behöver regeringen se till att byggsektorns nedgång blir begränsad och att investeringsviljan ute i kommunerna fortsatt kan vara stark.

Nu behövs politik som rustar Sverige starkare – vi behöver satsa på arbetsmarknadspolitik och utbildning så att de som blir arbetslösa får möjlighet att ställa om och så att livskraftiga svenska företag kan hitta rätt kompetens och fortsätta växa.

Socialdemokraterna i Falköping

Johanna Svensson Oppositionsråd ,

Niclas Hillestrand Arbetarekommunens ordförande i Falköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan