Annons

Annons

Annons

Vårdens sparförslag

Ekonomichefen erkänner: ”Det blev fel”

Sjukhuspersonal på flera olika mottagningar i Skaraborg vittnar om att siffrorna, som ligger till grund för Skaraborgs sjukhus sparförslag, inte överensstämmer med deras egna. Ekonomichefen Kristina Westerberg kan idag medge att så är fallet, särskilt när det gäller en mottagning i Falköping.

– Det är den mänskliga faktorn som gjort att det blev fel i tabellen, berättar hon.

Tidningens reporter har pratat med sjuksköterskor och läkare som avslöjat felaktig statistik i Skaraborgs sjukhus omställningsförslag. Nu väljer ekonomichefen Kristina Westerberg och kommunikationschefen Maria Nordenskjöld att respondera på kritiken som framkommit.

Bild: Peo Janson

Annons

200 besök, på diabetesmottagningen i Falköping, var i själva verket 825 förra året och istället för 21 700 besök på akuten i Lidköping handlade det om 22 430. Det och mycket mer kunde tidningen berätta om under onsdagen, efter att ha intervjuat sjukhuspersonal från dessa två mottagningar samt några till. Efter publiceringen har även ännu fler hört av sig. Exempelvis har IBD-sjuksköterskorna Anna och Elin från mag- och tarmmottagningen i Skövde reagerat över att det står att dit kom 225 patienter år 2022. Detta medan Swibreg, ett nationellt kvalitetsregister för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, visar att mottagningen snarare hade 748 registrerade patienter med IBD – plus ett hundratal till med leverdiagnos. Deras upptagningsområde är stort: patienterna bor i Falköping, Gullspång, Älgarås, Forsvik, Tidaholm och Mullsjö bland annat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan