Annons

Annons

Annons

Insändare
Gör om, gör rätt när det gäller Falköpings diabetesmottagning

Personer med diabetes behöver stöd i vården för att hantera en komplex egenvård och uppnå bra blodsockerkontroll. Detta äventyras med förslaget om att stänga diabetesmottagningen i Falköping.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sjukhuset i Falköping riskerar att bli av med diabetesmottagningen.

Bild: Peo Janson

Annons

Ansvarstagande politiker bör skrota ett förslag, som baseras på ett av vårdprofessionen kraftigt ifrågasatt underlag. I stället bör länets diabetesläkare turas om att ha mottagning i Falköping. 

De över 500 000 som lever med diabetes i Sverige behöver hjälp av vården, så inte blodsockret sticker i väg. Ett för högt och instabilt blodsocker kan på sikt resultera i mycket allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Dessa orsakar lidande för individen och skapar många onödiga samhällskostnader. En studie från år 2020 visar att komplikationer orsakade av typ 2-diabetes kostade vården 2,5 miljarder kronor.

Annons

Det är därför A och O med närhet till en bra diabetesmottagning med kunnig personal, så det går att få vård när det behövs. Redan idag är det många äldre personer med diabeteskomplikationer i och runt Falköping, för vem det är besvärligt att komma till mottagningen vilket sker flera gånger årligen. Enligt personalen handlar det sig om cirka 740 fysiska möten 2022. Läggs diabetesmottagningen ner och dessa grupper ska ta sig till annan ort är det stor risk att egenvården försämras. 

Annons

Vidare visar siffror från nationella diabetesregistret, att diabetesmottagningen i Falköping generellt har fina vårdresultat när det gäller blodsockerkontroll. Exempelvis var andelen med diabetes, som har en blodsockernivå med stor risk att utveckla komplikationer, förra året 6,3 procent i Falköping mot 11,4 procent i Skaraborgs sjukhus Skövde. Jämförs grupperna som har ett HbA1c-värde under 52 mmol/mol (vilket är ett riktvärde för bra blodsockerkontroll) så låg den andelen på 39,9 procent i Falköping år 2022, medan motsvarande andel i Skövde var 35,5 procent.     

Bägge delar visar på värdet av att behålla en diabetesmottagning i Falköping. Ett sätt att hantera några av de utmaningarna som finns, är att låta de diabetesläkarna som finns i länet alternerar att ha mottagning i Falköping. Samtidigt är det oroväckande om de ansvariga politikerna i styrelsen för Skaraborgs sjukhus accepterar att fatta beslut mot bakgrund av underlag som kraftigt har ifrågasätts av sjukhuspersonalen inom flera olika områden.

Annons

Ur vårt perspektiv är det dags att göra om, göra rätt när det gäller planerna för Skaraborgs sjukhus. Det innebär att bevara diabetesmottagningen i Falköping.

Helene Källermark Svensson, ordförande Diabetesföreningen i Falköping-Tidaholm

Kent Olaisson, ordförande Diabetesföreningen Västra Götaland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan