Annons

Annons

Annons

Vargar

Insändare
Därför kommer jag tacka nej till rovdjurspropagandan

I Falköpings Tidning förra veckan uttalar sig Mikael Flood från Rovdjursföreningen om att de erbjuder hjälp med att vakta böndernas djur mot varg. Detta orealistiska erbjudande behöver en respons.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Einar de Wit förklarar varför han tackar nej till Mikael Floods erbjudande som han aldrig fått.

Bild: Börje Andersson, Privat

Annons

Replik på: Rovdjursföreningens erbjudande om hjälp till djurbönderna

Låt mig börja med att säga att jag beundrar människor som jobbar ideellt för en sak de tror på. De är värda all respekt. Det är inte det som den här insändaren handlar om.

Annons

Bakgrund: Svenska Rovdjursföreningens mål är att vi ska ha minst 1 000 vargar i Sverige, gärna det dubbla. Min absoluta övertygelse är att detta kommer att innebära en kraftig minskning av den betesbaserade köttproduktionen i Sverige. All erfarenhet hittills pekar på det. Även fast vi behöver minska vår totala köttkonsumtion så är de flesta överens om att det kött vi faktiskt kan äta i framtiden är sådant som produceras på de marker som saknar alternativ användning för livsmedelsproduktion. Dvs av våra betande idisslare.

Annons

Läs mer: Efter vargattacken: ”Bland det värsta jag varit med om”

Vi som vargdrabbade fårägare har inte fått något erbjudande från Rovdjursföreningen om vakthjälp, ingen från RF har kontaktat oss. Utan här går RF ut i pressen för att samla pluspoäng, men ingen vet om det finns någon substans bakom erbjudandet.

Men säg nu att ett antal glada volontärer faktiskt kommer hit för att vakta våra får (det kommer att gå åt ganska många då vi har många djur). Hur länge blir de kvar? En vecka? Två veckor? Kanske en månad? Men sedan behöver även de gå hem till sin familj, sitt jobb och sitt fredagsmys. Och sedan står vi här själva.

Det är 150 dagar kvar till installning. Och sedan kommer en ny betessommar nästa år – och då är RF inte här…

Men – RF kommer att använda detta i sin marknadsföring för en ökad vargstam. De kommer att säga ”om någon fårbonde får problem så kan RF hjälpa till, det gjorde vi hos de Wit”. Detta är ju förvisso sant, men samtidigt är det en stor lögn.

Annons

Så, jag kommer att tacka nej till RF:s generösa erbjudande – som vi alltså inte fått! – av två anledningar. Dels att deras hjälp är så otroligt liten jämfört med det verkliga behovet, vår gård är bara en av många djurgårdar inom bara detta vargrevir.

Och dels tänker jag inte låta mig utnyttjas i deras propaganda för en ökad svensk vargstam.

Einar de Wit, fårägare i Brismene

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan