Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Skolmat fri från kött och ilska

”Arg elev” får svar: Med helvegetarisk kost får du en miljövänligare tillvaro, fri från kött och ilska.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Replik till arga eleven

Hej arga eleven. Tyvärr är det vanligt förekommande att tro köttfri mat orsakar mer skada för miljön än vad äta djur gör.

Förhoppningsvis blir du mindre arg efter följande information från WWF: ”Den svenska konsumtionen av animaliska livsmedel har direkt koppling till sojaodling framför allt i Sydamerika. Till exempel blir Brasiliens soja mat till framför allt kyckling som produceras i Sverige, men även till grisar och kor. Den svenska livsmedelsmarknaden måste därför ställa krav på och stödja en mer ansvarsfull utveckling samt bidra till att utveckla en marknad för mer ansvarsfullt producerad soja.”

Annons

Annons

Reflektera gärna även lite över dina starka åsikter, där du kräver kött och menar att köttfri mat inte är bra. Vad är bra mat? Rebecka Le Moine (MP) ord till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) få belysa baksidan av ”billigt & bra” #kycklingpåfredag: ”Årligen föds omkring 112 miljoner kycklingar upp för slakt. Det är en mycket intensiv djurhållning, där den genomsnittliga besättningen består av över 100 000 individer och där utrymmet kycklingarna har att växa på är mindre än ett A4-papper per individ. Under sina 35 dagar i livet växer de från 40 gram till två kilo, vilket medför en stor risk för bensmärta och rörelsestörningar. Detta kan inte betraktas som något annat än ett systematiskt djurplågeri.

Med detta hoppas jag att du & dina skolkamrater vill våga vego. De nya nordiska näringsrekommendationerna påvisar i princip att en helvegetarisk kosthållning är absolut det hållbaraste vi kan göra för allt & alla på vår gemensamma hem. Lycka till med att praktisera en miljövänligare tillvaro, fri från kött & ilska!

Johanna Månsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan