Redan vid 22-tiden på tisdagskvällen slocknade det i Gökhem och Ullene. En timme senare var det Karleby och Mjäldrungas tur och senare på natten även Brismene.

– Totalt drabbades 1 200 av våra kunder. Flest var de i Karleby där 780 kunder var utan el i en timme, berättar elnätschef Jonas Angshed vid Falbygdens Energi.

Det handlade om träd som blåst ned över ledningarna och efterarbete pågick under hela onsdagen. Åtskilliga träd hängde nämligen över ledningar som ändå hållit, så kraftledningar och andra luftledningar måste kollas.

– Vi hinner inte se över hela nätet på en gång, så om någon ser träd som hänger mot ledningar är vi tacksamma om de ringer och informerar oss så att vi kan ta hand om det, säger Jonas Angshed.

Räddningstjänsten behövde däremot inte rycka ut för att röja nedfallna träd i Falköping. Däremot hjälpte man till på andra ställen. Runt Götene, Skara och Axvall blåste många träd ned över vägarna. För Falköpings del klarade Trafikverkets entreprenörer själva eventuell röjning.

Ett tågstopp mellan Habo och Falköping blev det också i Alfridas spår, men det avhjälptes snabbt.

Vid Stora Västerbo i Torbjörntorp var det desto mer dramatiskt. Den stora björken på tomten blåste omkull och föll - precis utmed bostadshuset.

– Vi satt hemma i godan ro när det plötsligt brakade till. Det är helt otroligt att det kunde gå så bra trots allt. Bara entrétaket och lite tegelpannor förstördes. Dessutom är det vid den här tiden som jag brukar gå ut med hundarna och jag vågar knappt tänka på hur illa det kunde ha gått, säger Camilla Thorsell.

Annons

– Vi satt hemma i lugn och ro då det plötsligt brakade till. Det kunde ha gått riktigt illa, säger Camilla Thorsell i Torbjörntorp.
Foto: Läsarbild
El