Sara Silberg tolv år och ponnyryttare i Falbygdens hästsportförening, tävlar i dressyr med sin ponny Fridolf. Före jul plockade hon hem drömvinsten i konkurrens med andra unga ryttare från hela landet, en träningshelg med Marina Mattsson, beridare och tävlingsryttare hos Hannells Dressage utanför Falkenberg. Tillsammans med sin arbetsgivare satsar Marina på att ta en plats i OS-laget 2020 på hästen Quatermaine som utsågs till ”Morgondagens stjärna” i samband med senaste Ryttargalan.

Annons

Tävlingen, som Sara vann, gick ut på att presentera sig själv och sin ponny i en videofilm. Falköpingsryttaren berättade om Fridolf, jämnårig med henne själv, och deras gemensamma resa under tre år från att komma sist i varje start i klasser på den lägsta nivån, till att under 2017 kvala till start i nationell dressyr. Hon hoppades att Marina Mattsson, som själv kommit så långt inom sporten, skulle ge henne verktyg för att utvecklas tillsammans med Fridolf och även i framtiden, när hon börjar tävla större ponnyer.

– Det var omtumlande och lärorikt, tyckte 12-åriga Sara Silberg efter den långväga träningshelgen.

Efter två innehållsrika dagar tillsammans med proffsryttare och hästskötare på den exklusiva anläggningen utanför Falkenberg är Sara och Fridolf tillbaka hemma i Sätuna. Med hjälp av sin ordinarie tränare Anneli Borgh fortsätter hon sin satsning på att bli en riktigt duktig dressyrryttare.

– Jag vet att det är svårt men efter träningshelgen hos Marina Mattson har jag fått massor av inspiration, säger Sara.