En stor narkotikaliga har sprängts i år med kopplingar mellan Västsverige i och Finland. Enligt polisens webb har två av tio personer för första gången dömts till synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt polisens webbsida har spaningssektionen i Storgöteborg, sedan april, arbetat med ett väldigt stort internationellt narkotikaärende.

Annons

Polisen har bedrivit ett omfattande spaningsarbete med att följa leveranserna av narkotikan till bland annat personer som arbetat på ett på ett bageri i Göteborgsområdet. Två kvinnliga kurirer har flugits in till Sverige. De båda har sedan transporterat narkotika från Göteborg via Haparanda till Lahti i Finland. En lägenhet i Alingsås som hyrts i andrahand har fungerat som distributionscentral av narkotikan.

Vid husrannsakan kunde narkotikaspanarna beslagta 173 kg marijuana vilket innebar att två av de inblandade den 12 december dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott. I ärendet har även vapen och kokain tagits i beslag.

Fyra personer som varit delaktiga i att transportera och hantera narkotika genom Sverige greps i Finland redan i våras och fick sina domar i Finland tidigare i höst. Nu har alltså ytterligare sex personer i samma liga fått sina domar av Göteborgs tingsrätt.

— Det är första gången vår sektion får någon dömd för synnerligen grovt narkotikabrott, säger Pether Lundin, spaningssektionen Storgöteborg på polisens hemsida.

De åtalade har suttit häktade sedan i våras och dömdes till fängelse mellan 4 och 7 år i fängelse. Brottsrubriceringen ”synnerligen grovt narkotikabrott” tillkom 1 juli 2016.