LÄS OCKSÅ: "Grannfejden" i derbyt

"Revansch för Skara HF" i dag?", var rubriken i SkLT inför mötet. Skara hade förlorat i Skövde tidigare på hösten.

– Jag tycker vi är ett bättre lag än Skövde. Vi har haft någon form av mental spär och svårt att komma igång mot dem, sade Skaratränaren Tomas Grynge.

Skara rivstartade

Den här gången kom hans Skaralag igång direkt och ledde med 6–1 och 8–3 inför 409 åskådare hemma i Idrottshallen. Målvakten Melita Ahmetasevic räddade bland annat en straff från tidigare Skaraspelaren Mia Karlsson.

Bortatränaren Magnus Frisk tog timeout.

– De får mer utdelning på kontringar. Det beror på att vi inte tänker på försvaret när vi anfaller. Vi vet att Linda Nilsson tjuvar på kontringar, vi måste vara vakna på det, förklarade Magnus.

I paus stod det 14–11 till Skara. Grynge var så långt nöjd med spelet – men kritisk mot domarinsatsen.

– Vi förlorade mest på det. Skövde tilläts till exempel hålla fast spelare. Vi skulle ha haft två eller tre straffar mer än vi fick. Det var ett "överfall" på Linda Nilsson i slutet av första halvlek som det inte blev något för, menade Skaratränaren.

I andra halvlek gjorde gästerna ett målvaktsbyte. Jessica Aronsson, som storspelade i lagens förra möte mot varandra, ersattes av Marie Persson. Det bidrog till att Skaras ledning krympte. När hemmalaget dessutom åkte på två utvisningar på kort tid kom Skövde ikapp och förbi i målprotokollet.

Mia Karlsson gjorde både 18–18 och 19–18 för Skövde. Hon var verkligen taggad inför återkomsten till Skara idrottshall och gjorde troligtvis sin bästa match efter långtidsskadan.

Annons

Skövde HF hade 21–19 och ett friläge att rycka till en tremålsledning. I stället svängde matchen ännu en gång. Mål från Ines Trosic och Eva Eriksson såg till att Skara gick fram till 23–21.

Visserligen kom Skövde tillbaka och kvitterade, men Skara replikerade med att göra fyra raka mål – och saken var klar. Slutresultatet blev 27–24 till Skara.

– Vi kommer in i perioder när vi gör för mycket misstag, som vi inte gör när spelarna är fräscha, menade Magnus Frisk och konstaterade att flera av tjejerna spelade trots att de var lite halvskadade.

Piggare var Skaras högersexa Linda Nilsson, 23, som stod för sju mål, varav fem i första halvlek. Många gånger efter precisa utkast av Melita Ahmetasevic.

– Det här var jätteroligt, tyckte Linda efter matchen.

De fyra sämst placerade lagen flyttades ner i allsvenskan efter jul och den här derbyförlusten – med fyra matcher kvar – bidrog till att Skövde HF till slut hamnade där.

Skara HF, däremot, säkrade elitserieplatsen kort därpå och var därefter nära att – för första gången någonsin – ta sig till SM-kvartsfinal. Det blev dock förlust i sista omgången.

Senare den sommaren (1998) valde klubben självmant att dra sig ur högsta serien och börja om i division 2 på grund av spelarbrist.

Nu, nästan exakt 19 år senare, möts Skara HF och Skövde HF i högsta serien igen.

Matchfakta

Skara HF-Skövde HF

27–24 (14–11)

Målen, Skara HF: Linda Nilsson 7, Ines Trosic 6, Eva Eriksson 5, Anette Hägg 4, Tina Gustafsson 4, Ulrika Karlsson.

Skövde HF: Mia Karlsson 6, Malin Lake 5, Anna Wallgren 5, Erika Magnusson 4, Anna Svenningson 2, Linda Jonsson 2.

Utvisningar, Skara HF: 2x2. Skövde HF: 1x2.

Domare: Rickard Eriksson, Mölndal, Ulf Örtenmark, Västra Frölunda.

Publik: 409.

KRÖNIKA: "I kväll smäller det!"