Dramat utspelade sig på en mindre ort i Skaraborg den 15 december 2018.

Den nu åtalade 34-åringen, hans skolkamrat och bror träffades på lördagskvällen för att dricka öl och umgås. Efter ett antal öl utbröt ett häftigt gräl mellan bröderna.

"Det var tjafs om att de inte skulle vara släkt på riktigt", har skolkompisen sagt till polisen.

Enligt 34-åringens bror var brodern upprörd över att han inte fått den vård han behövde:

"Det var mycket diskussioner under kvällen om hur han mådde psykiskt."

Den aktuella kvällen hotade 34-åringen sin bror med kniv två gånger, innan skolkamraten lyckades gå emellan och avhysa honom från bostaden.

"En stund senare hörde jag att han stod utanför och beslöt mig för att gå ut och försöka prata med honom," har skolkamraten sagt.

När han kom ut stod 34-åringen på trottoaren, beväpnad med tre knivar. Plötsligt gick han till attack mot honom. Efter dådet fick han blödande söka hjälp hos grannar som larmade polis.

Efter det försvann 34-åringen, men blev upptäckt av en väktare som var ute på sin rond.

Väktaren hade gått ur sin bil för att han sett en herrelös hund springa längs vägen.

"Jag såg 34-åringen och trodde först att han var hundägaren. När han kom närmare såg jag att han var väldigt aggressiv och bar kniv. Han skrek: Jag ska döda dig och hunden," säger väktaren i förhör.

Väktaren sprang till sin bil för att söka skydd, låste in sig och larmade polis.

Annons

I backspegeln såg han 34-åringen lägga sig på mage mitt på vägen med armarna bakom huvudet.

”Jag fick intrycket av att han ville bli gripen.”

34-åringens skolkamrat blev allvarligt skadad vid knivattacken och fick föras med ambulanshelikopter till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Läkaren lämnade senare ett utlåtande och har konstaterat att mannen var mycket nära att mista livet.

"Han hade tre knivstick, varav den som gått in i levern var den mest allvarliga. Utan läkarvård hade han avlidit," konstaterar läkaren.

Nu är 34-åringen åtalad misstänkt för försök till mord, grovt olaga hot och misshandel. Enligt åklagaren ska han ha erkänt.

Hot