Firandet av Grevagårdens ryttarförenings jubileum inleddes redan i maj.

Då arrangerade föreningen en stor fest i Borgundas nya bygdegård Allas hus. Ett 90-tal medlemmar och sponsorer deltog, berättar Elina Strängby, ledamot i föreningens styrelse.

I helgen är det dags igen. Då uppmärksammas och firas jubileet med hopp- och dressyrtävlingar på Grevagården.

På fredagsförmiddagen råder febril verksamhet för att hinna färdigt med alla förberedelser inför första starten klockan tretton. Vid elvatiden ökar aktiviteten ytterligare.

– Vinden har tilltagit så pass mycket att hopphindren riskerar att blåsa omkull. Vi måste plocka ner dem och bygga banan inomhus i ridhuset i stället, säger föreningens styrelseledamot Elina Strängby.

Lördagens "Jubileumscupen" är dock det stora evenemanget under helgens firande. Till den har ridklubbar i Skaraborg kunnat anmäla ett lag med sammanlagt fyra ryttare samt två hästar och två ponnyer. Åtta lag är anmälda och de ska tävla i olika klasser i dressyr och hoppning.

Starten går klockan åtta på morgonen och under dagen blir det sammanlagt 175 starter i hopptävlingen och 91 i dressyr.

– Vi hoppas att vädret lugnar sig till dess så att även hopptävlingen kan arrangeras utomhus, dressyren genomförs där hur som helst, förklarar Elina Strängby.

Tanken bakom firandet i helgen är att det ska vara familjärt. Därför är inte bara tävlingsdeltagarna välkomna utan också deras familjer och andra intresserade.

Annons

– Här kommer finnas fina ponnyer och hästar att titta på och fika och lunch för dem som vill ha det, berättar Elina.

Vid 16-tiden blir det prisutdelning.

På söndagen genomförs också tävlingar.

Malin Glimsveden är helgens tävlingsledare och hon säger att firandet av jubileet fortsätter i höst.

– Men det är för tidigt att avslöja vad det handlar om, det får bli en liten aptitretare, säger hon.

Grevagårdens ryttarförening hette från början Skaraborgs ponnysällskap. Det bildades 1968 i samband med att Edgar Johansson byggde upp Grevagården.

Senare ansökte man om att få byta namn till Grevagårdens ryttarförening, men man fick nej av förbundet, berättar ordföranden Margareta Wetterberg. I stället tog man namnet Skövdebygdes ridklubb.

1997 köptes anläggningen av Anders Svensson och på hösten blev det tillåtet med gårdsnamn och det var också då som föreningen fick sitt nuvarande namn.

– Grevagården har länge varit en av de största tävlingsanläggningarna i landet. Alla stora ryttare har varit här och tävlat, exempelvis Rolf-Göran Bengtsson, Malin Bayard samt Lisen och Peder Fredriksson, säger Elina Strängby.

Så här sammanfattar Margareta Wetterberg de 50 åren.

– Vi har haft väldigt bra 50 år. Här har hänt massa saker, vi har till exempel haft både nordiska och svenska mästerskap. Föreningen och anläggningen har utvecklats hela tiden. Från två ridhus under Edgars tid till idag då den har ett ridhus till, restaurang, utebanor för hoppning och dressyr samt nya stallar.

Framtiden då?

– Vi hoppas på nya, spännande tävlingar bland annat.

Ridskola kanske?

– Nej, definitivt inte. Vi hade det ett tag, men den lönade sig inte och det var för jobbigt. Grevagården är en sportanläggning och ska så förbli, säger hon.