332 dog på vägarna i Västra Götalands län de senaste sju åren. I Skaraborgs femton kommuner skördade trafiken 92 dödsoffer under samma tid.

Det visar statistik från Transportstyrelsen som bygger på polisrapporterade olyckor.

Möten farligast

Både i Skaraborg och länet i stort var 2011 ett år då lite fler omkom.

Vissa typer av trafikolyckor är mer dödliga. Mötesolyckor är värst. Men i Västra Götaland dog nästan lika många i singelolyckor som i mötesolyckor med motorfordon.

Därefter var den vanligaste dödsolyckan en fotgängare som blivit påkörd (42).

Fem dog i älgolycka

Ovanliga dödsolyckor är två cyklar som kolliderar med varandra vilket skedde en gång i länet under perioden, i augusti 2013 i Lidköping. Fem dog i älgolyckor i länet.

Annons

Fram till 20 december hade femton personer dött i Skaraborgstrafiken. En siffra som kan korrigeras lite nedåt i början av nästa år när årets alla olyckor är utredda och orsaker som suicid har rensats bort.

— Enligt polisens utredare sker de flesta dödsolyckorna på en 70-väg, säger Torbjörn Forsell, verksamhetschef NTF Skaraborg.

Det kan bero på att det är vägar där man kör för fort eller onykter eftersom där sällan är poliskontroller; promillevägar.

Många åker samtidigt

Torbjörn Forsell upprepar de tre reglerna; håll avstånd, minska farten och kör nykter.

— Då skulle många dödsolyckor kunna undvikas.

Vad ska man tänka på i jul?

— Det är få lediga dagar. Många kommer köra på julafton och många kommer åka hem samtidigt.

Tung trafik med andra ord vilket kan ge längre åktid.

— Det gäller att planera och lägg på extra restid i planeringen. Fyra timmar istället för tre och en halv. Det är bättre att komma lite sent i detta livet är för tidigt till nästa, säger Torbjörn Forsell.

Klicka i kartan och läs tabellen över dödsolyckor i Skaraborg.

Läser du via appen? Klicka här för en karta med alla dödsolyckor i Skaraborg. och klicka här för en tabell över döda per år i Skaraborg.

NTF