Tidningen har tidigare rapporterat om varselbeskedet som berör 4500 anställda hos Arbetsförmedlingen.

Relaterat: Var tredje kan bli av med jobbet på Arbetsförmedlingen

Magnus Oscarsson är enhetschef för Arbetsförmedlingen Östra Skaraborg. Enligt honom är beskedet väntat.

– Det här är ett resultat av statsbudgeten som lades av M och Kd. Vårt uppdrag är att utföra politiken, det här är en naturlig process även om det är tråkigt, säger han.

Hur det kommer påverka de anställda i regionen går i dagsläget inte att fastställa.

– Det är klart att det är tungt med ett sånt här besked även om vi i dagsläget inte vet hur det kommer slå lokalt i Skaraborg, säger han.

En kraftig digitalisering är en bakomliggande faktor till beslutet. Man kommer att spara in på de lokala kontoren och istället bygga upp verksamheten kring personliga möten på distans.

Oscarsson menar att uppsägningar tidigast kommer att påbörjas i april. Det finns många aspekter av situationen, bland annat nämns januariavtalet.

– Det här är en varselsignal baserat på det vi vet. Det är inte klart hur många som kommer beröras i sista änden. Det kommer vara en intensiv dialog med regeringen kring detta, säger han.

Enligt Oscarsson är det inte bara cheferna på Arbetsförmedlingen som redan varit informerade om beskedet.

Annons

– Samtliga medarbetare har också vetat om det här. Vi har pratat mycket om att vi oavsett behöver förändra vår verksamhet. Vi har konstaterat det tidigare men nu kom beskedet, säger han.

Vad händer nu?

– Vi kommer fortsätta utveckla och bedriva verksamhet enligt de direktiv som funnits. Vi behöver naturligtvis också vara lyhörda för medarbetarna, säger Oscarsson.