Just Gustaf Dalén var vd för AGA i mer än 30 år, så det är synnerligen passande att hans person finns med på ett hörn vid årets utställning på Dalénmuseet.

— Vi vill som sagt uppmärksamma allmänheten på att det är 80 år sedan Gustaf Dalén gick bort och vi har dessutom valt att koppla in Cancerfonden, som bidrar med en del fakta, då orsaken till Gustaf Daléns död var prostatacancer, berättar Elin Andersson.

Från Jönköping

I övrigt består utställningen av tekniska produkter från förr, radioapparater, tv-apparater, högtalare, hörlurar och en hel del annat.

— En stor del av materialet har vi redan här hos oss på museet, men vi har också lyckats låna in en del från Jönköpings Radiomuseum. Detta museum saknar för närvarande lokal, så deras prylar är magasinerade. Därför var det inga problem för oss att få ta del av dem under vår utställning, säger Roland Nilsson på Dalénmuseet.

Det äldsta utställningsföremålet är från 1924.

— Ett genuint hemmabygge, ler Roland Nilsson.

Med på utställningen finns också den allra första nätdrivna rörradioapparaten, vilken är från 1927 och alltså fyller 90 år nu under 2017.

Invigs på lördag

Invigningen av denna utställning sker nu på lördag.

— Då kommer Bo E Karlsson från Jönköpings Radiomuseum att vara gäst och hålla ett föredrag. Vidare kommer vi att ha ett samarbete med Hotell Fyrvaktaren, som serverar buffé, säger Elin Andersson.

Dessutom kommer besökarna att få lyssna till ljudet av gamla reklamskivor, där budskapet om AGA:s radioapparater sprids.

— Jag antar att dessa skivor fanns i radiobutiker förr i tiden och spelades upp där för att locka folk att handla. Det var ju knappast så det fanns reklamradio på den tiden, säger Roland Nilsson.