En stor skidbacke hade satts upp mitt på Hertig Johans torg på lördagen. Från backen kunde man åka skidor eller snowboard ner på olika rails och göra konster. Evolver Railjam heter tävlingen som lockade många åksugna.

— Detta är jätteroligt. Sedan sporten kom med i OS har det blivit mycket mindre småtävlingar, sa Oskar Andersson som åkt till Skövde från Vårgårda för tävlingen.

Det är Lukas Linnarssons eventföretag Evolver (tidigare en butik i Skövde) som står bakom tävlingen, där det gäller att under en viss tid göra så många bra trick som möjligt. Domarna bedömde i tre klasser; snowboard, skidor och juniorklass.

Annons

— Vårt mål är att locka en ny generation. Vi har haft en stor tillströmning av yngre personer och det är vi mycket nöjda med, sa Ludvig Linnarsson på Evolver.

Evolver railjam har körts fem år i Skövde, men de senaste två åren har det varit uppehåll.

Bland åkarna fanns även Emina Andersson, som i september 2014 skadade sig allvarligt när hon deltog i SM i longboard. Hon låg i koma efter olyckan och låg länge i en sjukhussäng innan hon så småningom kunde ta sig upp i en rullstol och lära sig att gå igen.

Nu åkte hon på en snowboard igen.

— Jag blir så glad, jag blir överlycklig, sa Emina Andersson.

Enligt Emina åker hon inte alls lika bra som hon gjorde före olyckan, men hon lyckas se något positivt även i det.

— Det är spännande att lära sig allting en gång till, sa hon.

Någon kanske undrar om hon inte är rädd för att skada sig igen.

— Jag är inte rädd. Jag kan skada mig när jag är hemma också och till exempel ramla från en stege. Man kan alltid slå sig, sa hon.

Emina Andersson var ensam som tjej när tidningen besökte Evolver railjam.

— Jag försöker peppa andra tjejer att åka, sa Emina Andersson.