Albert Khalaf har ett gediget förflutet som restaurangägare, redan 1989 tog han över restaurangen i Kulturhuset i Skövde.

— Då tog jag samtidigt tillbaka det namn

som denna restaurang hade när den startade 1964, nämligen Parnassen, berättar han.

Sedan fyra år tillbaka är namnet Sällskapet.

— Där jobbar vi enligt ett nytt koncept av en slags helhetskaraktär. Sällskapet går att beskriva som bageri, kafé, bar, restaurang och vinotek, alltihop på samma gång. Vi kallar det för gästfrieri, säger Albert Khalaf.

Någon erfarenhet av vare sig travsport eller travrestauranger hade inte Albert när han tidigt i våras fick en förfrågan om att bli restauratör på Axevalla.

— Verkligen inte, den enda koppling jag hade till Axevalla var att jag kände några ledamöter i travsällskapets styrelse, säger han.

Egentligen var han lite tveksam till att ta sig an uppdraget av helt personliga skäl.

— Ja, jag har en familj att tänka på och har egentligen kommit fram till att jag borde arbeta lite mindre, säger han.

Men han gav Axevalla en chans, han åkte ut och tittade på anläggningen och blev ganska förtjust.

— Axevallatravet är en mycket vacker anläggning, som har ytterligare potential och som utan tvekan går att förädla vidare på olika sätt, säger Albert.

Så i början av maj tog han över restaurangen, som tidigare hette Pay The Bill och nu på senare år Idas travrestaurang.

Annons

Nu blir det alltså Sällskapets travrestaurang och det skulle ju, lite tillspetsat, kunna ha dubbel innebörd. Dels att Västergötlands Travsällskap, i folkmun kallat sällskapet, äger byggnaden och dels att Alberts ordinarie restaurang i Skövde alltså heter Sällskapet.

Varje restauratör vill gärna sätta sin prägel på en verksamhet.

— Jag är en person som definitivt inte är rädd för förändringar, det vet alla gäster som tidigare var på Parnassen och nu finns på Sällskapet. När det gäller restaurangen här på Axevalla, så kommer det inte att bli några omedelbara eller drastiska förändringar. Det blir istället enligt modellen sakta men säkert, menar Albert Khalaf.

Alberts vision för framtiden är att restaurangen på Axevalla inte enbart ska vara till för travspelare i ordets rätta bemärkelse.

— Jag vill försöka locka hit nya grupper av människor, gärna större sällskap. Det kan vara kompisgäng, företag och andra sammanslutningar. Jag vill också att alla som kommer hit ska känna sig hemma och vara en slags VIP-gäster.

Redan inom kort väntar en stor utmaning för Albert och hans personal, dethandlar förstås om Trippeltravet med StoChampionatet som russinet i kakan.

— Jag älskar utmaningar och har ställts inför många sådana under årens lopp. Det här ska bli riktigt kul, betonar han.

Man ser sällan eller rent av aldrig Albert själv stå och röra i grytorna.

— Nej, jag är ingen kock, jag är företagare, bra på att hålla isär plus och minus, skrattar han.

Hans engagemang på Axevalla klickar ganska bra ihop med hans rörelse i Skövde.

— Ja, på Sällskapet i Skövde har vi högsäsong från september till maj. Det är sedan lugnare på sommaren när det då blir hög tryck på Axevalla.

Han låter de båda verksamheterna dra nytta av varandra.

— Ja, jag använder samma kockar här på Axevalla som inne i Skövde. De förbereder en hel del av maten i förväg och lagar sedan färdigt den på plats på Axevalla.

Även en del serveringspersonal tar jag med mig från Skövde, men jag hämtar också sådan från övriga delar av Skaraborg. Vi har en bra logistik, menar Albert.

Till sist då: Vad förväntar sig Albert Khalaf av samarbetet med Axevalla?

— Jag är en person som tycker om att förvalta och förädla restaurangverksamhet. Så hoppas jag att det blir även här och att det därmed blir ett långvarigt samarbete.

Mat
ATG