LÄS OCKSÅ: Brinkhammar: "Kommer kännas konstigt"

Det tydligaste exemplet på att det inte är någon vanlig match i Skara idrottshall i kväll är det medieuppbåd som kommer. I måndags blev jag uppringd av Skara HF:s pressvärdinna Annika Andersson, som undrade hur många platser vi på behövde ha på pressläktaren. Om jag säger så här – det har aldrig hänt förut. Fram till i år har jag och min kollega allt som oftast varit ensamma att bevaka Skaras matcher.

Nu blir det något helt annat.

Kvällens match direktsänds i TV4 Sport. Dessutom kommer Radiosporten att vara på plats och lämna liverapporter. Lägg därtill minst en av kvällstidningarna samt de lokala medierna.

– Jag förstår inte hur alla ska få plats, som Annika Andersson uttryckte det.

Men så är det också första gången på nästan 19 år som Skara HF och Skövde HF möts i högsta serien och därav det stora intresset.

Annat förr, när det var några år då det var så vanligt med derbyn att vi inför mötet i december 1997 nöjde oss med endast en notis inför matchen. Häromdagen var jag nere i vårt arkiv och bläddrade i gamla tidningar från mitten/slutet av 90-talet, och fascinerades ännu en gång av att Magnus Frisk tränade Skövde HF redan då – och att han gjort det ända sedan dess.

När han började träna Skövde HF 1994 var Skaras nuvarande dito Andreas Johansson nio år gammal. Frisk förde Skövde till fem raka SM-finaler 2005-10 (och har tagit ett guld, -08). Jag har de senaste åren förespråkat ett tränarbyte i Skövde HF, att föreningen skulle må bra av att få in en ny röst – men kan ändå beundra att Frisk orkat motiverat sig att fortsätta år efter år. Jag menar, Eslöv borta en onsdagskväll i november kan inte vara det mest upphetsande, särskilt inte om du har varit med om det 20 gånger tidigare.

Annons

Till en sådan här match är det dock inga som helst problem att tagga till. Det gäller snarare att hålla känslorna i svall. Skaratränaren Andreas Johansson har själv tidigare berättat om sin nervositet inför matcher. Exempelvis kommer han bara in och ser slutet av uppvärmningen.

Hade jag fått ikläda mig Andreas kläder (det vill säga hans turjeans som han alltid coachar i) så hade jag beordrat full fart direkt från start. Jag tror nämligen att Skövdelaget inledningsvis kommer att vara lite "chockade" av publiktrycket. De är vana att spela i en halvtom Arena Skövde medan Skara vet hur det är att spela med sådan här inramning på hemmaplan. Det ska man utnyttja – och kanske tack vare det koppla ett tidigt grepp.

***

Förutom Frisk vs Johansson är den andra mest intressanta "matchen i matchen-duellen den mellan skyttedrottningarna Monika Rajnohová och Fatos Kücükyildiz. Den förstnämnda har varit en succévärvning för Skara HF. Den 23-åriga slovakiskan toppar SHE:s skytteliga med sina 41 mål efter sex omgångar. Tvåa är Skövdes Fatos Kücükyildiz, 24, på 40 fullträffar.

LÄS MER: "Grannfejden" i derbyt

***

På tvmatchen.nu har det hela veckan stått "Skara-IFK Skövde HK" (Handbollsligan) som kvällens match. Visserligen har Skara HK inlett division 3-serien med tre raka vinster, men inte visste jag att varje seger gav omedelbar uppflyttning en division...

***

Skövde HF är stora favoriter att vinna – åtminstone enligt spelbolagen. På Svenskaspel ger Skövdeseger endast 1,25 gånger pengarna medan Skara står i 4,70.

***

Den ena domaren i kvällens match, Martin Strand, 30, är från Skövde – och har tidigare spelat i Skara HK. Han har dömt i högsta serien i flera år och kommer säkert att göra en bra match insats nu också. Men jag kan ändå tycka att det är lite onödigt att sätta en ”Skaraborgsdomare” på det här derbyt. Det hade väl varit bättre att ta hit någon utifrån.

Det är inte första gången domartillsättningen till Skara idrottshall går att diskutera. Ni minns väl Skara HK:s division 2-kval i våras mot HP Tibro – där match två dömdes av sonen till HP Tibros ordförande...

Martin Strands kollega i kväll är för övrigt Markus Winberg, 33, och kommer från Hallsberg.

***

Inför matchen säljer Skara HF supporterprylar – halsdukar och mössor. Som om det skulle behövas i Idrottshallen i kväll där det snarare kommer att bli som en bastu med all publik och energi. Frågan är hur många åskådare som besviket kommer att tvingas behöva vända redan i entrédörren på grund av det är "lapp på luckan"?

TV: Upplagt för heta derbyn