Det var den 23 maj 2016 som länsstyrelsen genomförde den oanmälda kontrollen på gården, detta efter en anonym anmälan kring makarnas djurhållning av två shetlandsponnyer. Den kontrollen ledde till en åtalsanmälan gällande en av hästarna.

Den 80-årige mannen hade köpt hästarna ett år innan kontrollen och hade inte någon vidare kunskap om att ta hand om hästar.

Han hade sett att hovarna var långa och hade försökt slipa dem på egen hand med en handfil.

"I övrigt tog jag hand om hästarna" förklarade mannen.

Mannens fru, en 65-årig kvinna, trodde att hästen låg ner för att den var gammal och förklarade vid rättegången att hon inte förstod att den led.

Hon berättade också att de efter kontrollen gav bort hästarna när de insett att de inte klarade av skötseln.

Annons

Den mycket erfarna djurskyddskontrollanten hade tyckt att hästen hade mycket långa hovar och att hovvinkeln var onormalt näbbskoformad.

Tingsrätten skriver i sin dom att enligt lagen behöver inte djurets lidande vara långvarigt eller kraftigt för att det ska anses som djurplågeri.

"Genom vad som kommit fram, inte minst genom fotografier, är det klarlagt att djurhållningen brustit" anser tingsrätten.

I domen står att "Hästen har såvitt framgår av utredningen gått på hovarna likt som på skidor istället för att belasta hovens hela yta." Man anser att det genom djurskyddskontrollantens uppgifter framgår att hästen troligen haft eftersatt hovvård in minst ett halvår, troligen ännu längre tid.

Tingsrätten anser att det äldre paret varit medvetet oaktsamma och därför skulle dömas för djurplågeri.

"Men då annat inte är visat än att det pågått under en förhållandevis kort period och det är fråga om ett oaktsamhetsbrott kan påföljden stanna vid dagsböter."

Paret dömdes för djurplågeri till dagsböter. Den snart 80-årige mannen ska betala 80 dagsböter á 120 kronor och den 65-åriga kvinnan 80 dagsböter á 100 kronor.