LÄS MER: Dominics situation i Nigeria

LÄS MER: Han behöver få vård

LÄS MER: Lagen kan inte vänta

Widegren anser att regeringen bara ser på, utan att agera tillräckligt kraftfullt, trots löften om det. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har angett att en ny lagtolkning ska börja gälla från första december.

– Det är i vårt tycke alldeles för sent och det kommer hela tiden nya fall, Skövdekocken Dominic Uche Emenike är bara ett i raden. Bland annat har ett stort antal IT-företag i Kista drabbats mycket hårt och ilskan och irritationen över Migrationsverkets bokstavliga tolkning av lagen bara växer.

För lite i lön

I Dominics fall fick han några hundralappar för lite i lön under två månader, ett misstag som snabbt rättades till av arbetsgivaren. Men migrationsverket valde ändå att utvisa honom till Nigeria, detta trots att han varit i landet och hade arbetat under tio år.

Nu lämnar Alliansen in skarpa lagförslag om att stoppa vad de kallar orimliga utvisningar av arbetskraftsinsamling.

Annons

– Om inte regeringen agerar måste riksdagen göra det och jag har fått positiva signaler både från höger och vänster, förklarar Cecilia Widegren.

Kort sagt anser politikerna att regeringen dragit Lex Dominic i långbänk.

Läs om Lex Dominic:

Läs Dominic har fått malaria:

Tio miljarder

Cecilia konstaterar att arbetskraftsinvandringen varje år ger ungefär tio miljarder i ökad produktion och drygt fyra miljarder i skatteintäkter.

– Missbruk måste motverkas, men dagens lagtolkning fungerar inte på ett tillfredställande sätt. Vi vill därför att förutsättningarna för arbetsinvandring förbättras, säger Widegren.

Moderaten tycker att det ska finnas en proportionalitet i den här typen av beslut, i dag lever exempelvis Skövdekocken under mycket svåra förhållanden i Nigeria. Han finns dessutom i ett område där terrorgruppen Boko Haram agerar och eftersom Dominic Uche Emenike är katolik måste han vara extra försiktig.

Widegren är mycket glad över det stöd hon nu får från de övriga Allianspartierna och har debatterat med statsrådet Morgan Johansson och Ylva Johansson i riksdagen angående de här frågorna. Detta har dock inte påskyndat processen.

– Vi har gemensamt bestämt oss för att sätta ökat tryck på det här området och kommer att fortsätta med det under hösten. Det måste helt enkelt hända något trots att alla partier i riksdagen egentligen är överens om en förändring.

LÄS MER: Han har packat väskorna

LÄS MER: Dominic landat i Nigeria