Falköpings Tidning

Annons

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Folkets konst på Bildkällan

Folkets konst visas just nu vid Stora torget.
– Den här utställningen skapar stolthet, säger Åsa Gustaf-Janson från Bildkällans styrelse.

Maria startade tipp på Facebook

Maria Lagerstrand, Kinnarp, har tröttnat på slit och släng-mentaliteten. Därför startade hon Facebookgruppen Tippen Falbygden som på bara någon vecka fått över 250 medlemmar.

Pastoratet missade viktiga vattenprover - ”rutinerna har inte fungerat”

Under flera år togs det inte några prover på dricksvattnet i Slötagården.
– Rutinerna har inte fungerat, förklarar David Einarsson, fastighetschef i Falköpings pastorat.

Sandra vill ha mer hästhänsyn i trafiken

Sandra Bjurström är ryttare och rider en hel del på vägar med mycket trafik. Nu vädjar hon till sina medtrafikanter att ta bättre hänsyn när de möter hästar och ryttare på vägarna.

Insändare: Låt eleverna bestämma över skolmaten

Låt eleverna få större inflytande över maten som serveras i skolmatsalarna.
Det skriver företrädare för Moderata ungdomsförbundet i Falköping

Garagebyggnad helt övertänd i kraftig brand

En kraftig brand bröt ut i ett garage i Lindärva mellan Lidköping och Skara på söndagskvällen. Räddningstjänsten riktade in sitt arbete på att försöka rädda ett intilliggande stall - vilket de lyckades med.

Julstämning i Stenstorp

Ute var det kallt och mörkt under söndagseftermiddagen, men inne i gamla skolan i Stenstorp rådde det julstämning. Det var nämligen dags för julmarknad, som arrangerades av Stenstorps samhällsförening.

Bagare Bengtsson till centrala stan igen

Bagare Bengtsson öppnar verksamhet i centrala Falköping igen. Lagom till Lucia slår han upp dörrarna till nytt bageri, café och en butik mitt emot gamla sjukhuset.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan