En av Jan och Suzanne Rockséns alpackor fick dessutom det finaste priset i sin grupp och utsågs till champion.

– Det är jättekul, särskilt eftersom det är vår egen avel, säger Suzanne.

– Vi är jättenöjda, det har gått jättebra. Vi hade inga förväntningar, men alla djur som vi hade med har fått priser. Det är viktigt att få priser och bra bedömningar, det gör att vi kan säja den, säger Jan.

Rockséns driver Backabergs alpacka utanför Vinköl i Skara och var en av de lokala uppfödarna som var på plats på utställningen.

Alpackor från hela Sverige kom till Axvall för att ställa ut dem och få dem bedömda av domaren. De ska ställas ut i naturligt skick, vilket innebär att man inte ska hålla på och puffa och fixa till dem innan de går ut för att bli bedömda, vilket är vanligt på exempelvis hundutställningar.

Alpackor är än så länge inte så vanliga i Sverige, det finns mellan 2000 och 3000 av djuren. Men det kan öka, i Storbrittanien finns 40 000 alpackor nu, enligt paret Rocksén. Eftersom alpackor har många bra egenskaper, som att de är lättskötta och har ull av fin kvalitet, lär antalet inte minska i Sverige.

– De är fantastiska betesdjur och de gör inte åverkan på markerna för de har mjuka trampdynor. De kan också vara terapidjur, vi är en Grön arena-gård så till exempel pensionärer och skolklasser kommer till oss och går promenader med dem. De är väldigt trevliga och snälla djur, och även vaksamma, säger Jan Rocksén.

Annons

– Vi har också alpackavandringar. När de har grimma på sig blir det som att gå ut med en hund, de kikar runt ungefär som hundar gör.