– Du har samma profil som pappa, utbrast Joan i vimlet bland släktingarna som samlats på Liden i Slutarp över en smörgåstårta.

Släktträffen som ägde rum i förra veckan hade samlat nästan 20 personer som alla hade släktband till Anders Johan Persson och hans hustru Hilda.

Det var Göran Alfvéns släktforskning och intresse för det på sin tid berömda Börstigsmordet 1896, då änkan Maria "Maja" Ericsdotter Klej sköts till döds i sin stuga, som var upprinnelsen till träffen.

Ett mejl med ett påpekande att det blivit fel i ett släktträd kom med e-posten och Göran Alfvén fick kontakt med Joan McConnor i Michigan, USA.

Frikändes för mordet

Hennes farfar och farmor, Anders Johan och Hilda Persson, emigrerade till USA. Anders Johan som i det nya landet bytt namn till Andrew John Larson, blev anklagad för att ha anstiftat dådet mot änkan men frikändes.

Kontakten resulterade så småningom i att Joan McConnor och hennes bror Gary Larson i förra veckan landade på Landvetters flygplats för vidare färd till farfaderns och farmoders gamla hemtrakter kring Falköping.

– Jag har släktforskat i 65 år, ända sedan jag var tolv år, berättar Joan och visar en diger lunta som hon har satt samman med släktträd, berättelser och gamla fotografier. Det är många porträtt men också en bild på båten som Anders Johan och Hilda en gång korsade Atlanten med.

Joan har med andra ord länge haft ett stort intresse för släkten men att resa till Sverige för att söka sina rötter har aldrig blivit av. Inte förrän nu.

Många utflyktsmål

Annons

Joan och Gary har under sin vistelse i Falköping bott hos Leif och Gun-Britt Filipsson på Lidens B&B i Slutarp. Gun-Britt är för övrigt också släkt med Joan och Gary.

– Fast det är nio generationer tillbaka, påpekar Gun-Britt.

Tillsammans har de rest runt i bygden och besökt olika platser med anknytning till Anders Johan och Hilda.

Ett besök på Huljebacken där Hilda var född blev det bland annat, liksom till Anders Johans födelseplats Olssonsgården i Alarp. Övergården i Börstig där paret var bosatta innan de emigrerade till Amerika var också ett av utflyktsmålen.

Sällskapet gjorde även en utflykt till Nybygget i Kinneved där Hildas bror Gustav bodde och som i dag innehas av Kurt Karlén.

– Min mors farbror var bror till Hilda, så jag är alltså syssling till Gary och Joan, förklarar Kurt.

Kände närvaron

Särskilt känslosamt blev det för släktingarna från Amerika när de besökte kyrkogården och kyrkan i Kinneved.

– Det var i den kyrkan som farfar och farmor gifte sig. Vi kunde känna deras närvaro där, säger Gary, som liksom sin syster öser lovord över hur väl omhändertagna de har blivit under sin Sverigevistelse.

– Det har varit fantastiskt. Leif och Gun-Britt har varit underbara, säger Joan och berättar också att de fått lära sig lite svenska fraser.

Platser med anknytning till den förfärliga historien kring Börstigsmordet på änkan, som syskonparets farfar blev anklagad för, besöktes också. Bland annat platsen där stugan låg, och platsen för tingshuset i Leaby där rättegången hölls. Tingshuset finns i dag i Falköping dit det flyttats.

Släkten samlad

Det blev fem dagar med ett fullspäckat schema för Joan och Gary. Sverigebesöket avslutades storstilat med en släktträff på torsdagskvällen, dit förstås också Göran Alfvén var inbjuden.

– Det är fantastiskt att alla har samlats här, och att få träffa alla släktingar, säger Joan och hennes och broderns glädje går inte att ta miste på.