Sommaren har bara börjat för amerikanerna i "Allt för Sverige". Nu kommer de till Skövde och hamnar i skolbänken på Västerhöjdsgymnasiet.

Och de upplever de svenska eleverna som belevade, dessutom förundras gruppen av att skolmaten är gratis..

De ska leva som svenska gymnasiestudenter, det blir inte bara plugg, utan amerikanerna hinner festa också. Olstorps festplats får ett amerikansk besök och gruppen får se Björn Rosenström på scen.

Det är kanske tur att de inte förstår så mycket av de svenska texterna.

Var soldater

Andrew Morrison och Kyle Johnson kommer ett steg närmare sanningen om sina svenska rötter. Deras släkthistorier kopplas samman på ett oväntat sätt.

Bland annat visar det sig att förfäderna var soldater och därför besöker filmteamet Axevalla hed.

Flera av deltagarnas släktingar utvandrade också till Amerika under de svåra åren i Sverige.

Rötter i Synnerby

Andrew Morrison hittar sin släkt i Synnerby och det visar sig att hans förfäder fick försörja sik på olika ströjobb eftersom han saknade pengar och jord.

Men det skulle komma en vändning.

Via soldatlivet gick han vidare och fick en liten gård och mark. Så småningom utökade de jordbruket och det slutade med att han blev hemmansägare.

Andrew får också bilder på sin farmor som barn.

Överhuvudtaget verkar amerikanerna mycket tagna av att plötsligt få reda på mer om sina förfäder.

FAKTA: Andrew Morris

Andrew Morrison kommer från svenskorten Scandia i Minnesota. När han var liten fick han sig ..

FAKTA: Andrew Morris

Andrew Morrison kommer från svenskorten Scandia i Minnesota. När han var liten fick han sig till livs så mycket Sverige: Lucia, midsommar, lutfisk, sill, kanelbullar, köttbullar och Sverigeflaggor, att han under tonåren hade hunnit bli trött på Sverigetraditioner. Men svenskintresset kom lyckligtvis tillbaka.

I Brasilien träffade Andrew svenskarna Per och Per, och efter att ha hört dem berätta om Sverige, började han förkovra sig i det svenska. Nu pluggar han svenska och grottar ner sig i allt svenskt. Han ser det som sin uppgift att återinföra det ”äkta svenska” i Scandia då han anser att det blivit för exotifierat där, och att det inte finns någon äkta kontakt med det gamla hemlandet.

Andrew arbetar som dokumentärfilmare och på fritiden dansar han balett.

Andrews släkt kommer från Synnerby.

Annons

FAKTA: Kyle Johnson

Kyle är en frikyrklig mellanstadielärare från Independence, Minnesota. Det är samma plats ..

FAKTA: Kyle Johnson

Kyle är en frikyrklig mellanstadielärare från Independence, Minnesota. Det är samma plats där hans svenska förfäder slog ner sina pålar och byggde sig ett nytt liv efter emigrationen från Sverige.

Kyle sparar sin oskuld, tills att han träffar den kvinna han vill gifta sig med, något han inte tycker är en särskilt lätt uppgift.

Han är också en kille som gillar äventyr och spenderar gärna mycket tid i naturen. Förfädernas farm blev till salu för några år sedan och Kyle kunde inte se den hamna i någon utomståendes ägo, så därför köpte han den.

Kyle ville till Sverige för att se landet som han tror är det vackraste i hela världen.

Hans släkt kommer från Grolanda.

Läs om Västerhöjdsbesöket