Vilken är den viktigaste frågan nästa mandatperiod och i framtiden?

– Trygghetsfrågorna. Vi ser att otryggheten breder ut sig i samhället. Det får inte vara en fråga om var man råkar bo. Vi behöver fler poliser och strängare lagar, som en akut åtgärd. På sikt tror jag att vi måste jobba mer med integration och att alla människor i Sverige faktiskt är i arbete.

Vilken viktig fråga har hamnat i skymundan?

– Jag är en stark försvarsvän. Det tycker jag är en fråga som är onödigt undanskymd. Det är en central fråga som handlar om Sveriges existens och om att upprätthålla en demokrati. Man borde diskutera säkerhetspolitik mer än vad man gör idag i den svenska debatten och det är något jag är intresserad av att bidra till.

Vad borde riksdagen ägna sig mindre åt?

– Riksdagen borde ägna sig mindre åt symbolpolitik. Det tar kraft och leder inte ett samhälle framåt. Man behöver göra halt vid sådant som människor är bättre på att bestämma själva. Ett sådant exempel är föräldraförsäkringen.

Vilken är den viktigaste frågan för Skaraborg?

– De frågor jag nämnde inledningsvis är viktiga oavsett om man bor i Skaraborg eller inte, men även landsbygdsfrågor som den hutlösa drivmedelsbeskattningen. En sådan straffbeskattning gör det svårt för oss att bo här och driva företag här. Det behöver också göras medvetna investeringar i infrastrukturen. Jag fascineras av att man kan låta ett befintligt järnvägsnät vanskötas och samtidigt drömma om snabbspår på andra sidan Vättern.

Annons

Vad kan väljarna förvänta sig av dig om du får en plats i riksdagen?

– Väljarna kan förvänta sig att jag sköter mitt uppdrag med stort allvar och engagemang. Jag har också ambitionen att vara närvarande i valkretsen. Jag kommer att driva Skaraborgsfrågorna och de frågor som är viktiga för de moderata väljarna.

Vilka andra partier kan du tänka dig samarbete med i riksdag och regering?

– Jag ser att att vi har en riksdag som de svenska väljarna satt samman. Sveriges ska styras av dem som sitter där. Det var perverst när Alliansen undvek att få röster för sin egen politik i samband med Decemberöverenskommelsen. Regeringsfrågan är komplicerad. M har sagt att det är Alliansen i första hand som vi ska söka regeringsmakten med. Det kan också handla om en moderat minoritetsregering. Att ha SD i regeringen ser jag som uteslutet, men att man kan komma överens om sakfrågor i riksdagen ser jag som naturligt.

Vilka utmaningar har just ditt parti?

– Vi har en utmaning i att navigera i det förändrade politiska landskapet. Det ställer andra krav på oss än för bara några år sedan. Men vår mest spännande och viktigaste utmaning är att klargöra vår politik för väljarna som ett alternativ till den sittande regeringen.

FAKTA: Anders G Johansson

Ålder: 47 år

Bor: I Skövde

Sysselsättning: Stabschef för Moderaterna i Göteborgs..

FAKTA: Anders G Johansson

Ålder: 47 år

Bor: I Skövde

Sysselsättning: Stabschef för Moderaterna i Göteborgs kommunstyrelsegrupp.

Det gör jag på fritiden: Jag åker en del tåg. Har pendlat sedan 2008. Jag har min kärlek i Munkedal. Jag försöker hitta tid att vara tillsammans med henne och mina fina döttrar.

Därför blev jag politiskt engagerad: Jag hade en stor nyfikenhet på politik och ett intresse för samhällsfrågor. 1988 hörde jag av mig till de dåvarande politiska partierna och beställda deras partiprogram, som jag sedan låg hemma och läste. Första gången jag röstade var 1991 och då blev jag också invald i kommunfullmäktige i Skövde, som den dittills yngsta ledamoten.

Här kommer jag att vara på valvakan: Jag tänker vaka valet tillsammans med Skövdemoderaterna, men jag vet inte lokal ännu.

FAKTA: Svar från riksdagskandidaterna

Inför valet 2018 har vi mött skaraborgska riksdagskandidater som representerar de åtta part..

FAKTA: Svar från riksdagskandidaterna

Inför valet 2018 har vi mött skaraborgska riksdagskandidater som representerar de åtta partier som har platser i Sveriges riksdag idag. Personerna står på plats ett eller två på de olika partiernas Skaraborgslistor, det vill säga valsedlarna från valkretsen Västra Götalands läns östra. Följande politiker presenteras i serien: Patrik Björck (S), Ulrika Carlsson (C), Annika Eclund (KD), Jacqueline Tjällman (L), Martin Solberg (MP), Anders G Johansson (M), Josef Fransson (SD), Jessica Thunander (V).

Alla har fått svara på samma frågor samt presentera sig själv och sin hjärtefråga i ett filmklipp på nyhetssajten.