För många är bröstcancerföreningen Agatha och vad organisationen gör en viktig del både när cancerbesked ges och när behandlingen är klar.

Inte minst ordnas träffar både för de drabbade och deras anhöriga.

— Det går inte att komma ifrån att precis som vid många andra allvarliga sjukdomar så drabbas även de anhöriga vid ett bröstcancerbesked. Det kan många gånger vara svårare för en anhörig, för de visar en fasad utåt och vänder oron inåt, säger Annika Månsson.

Hon är kassör i Agatha, som nästa år firar 15 år. Den Skaraborgsbaserade organisationen har för många betytt mycket, både som givare till forskning, men också som mötesplats för cancerdrabbade och deras anhöriga.

Annons

— När du drabbas är det sköt att komma till ett sammanhang och veta att de andra har haft samma känslor som du, menar Annika.

Hon fick sitt besked för fem år sedan.

— Jag fick valuta för landstingets pengar, säger hon och ler.

— Jag är tacksam att jag är född i rätt del av världen och i detta årtionde och för dem som har gått före mig i sin sjukdom.

Tillsammans med andra medlemmar i Agatha befinner sig Annika i Kyrkparken. Vid deras sida finns ett bord med information och insamlingsbössor där förbipasserande kan skänka en slant. På gräset strax intill står brinnande marschaller i form av ett rosa band.

— Vi som är här är engagerade överlevare. Cancer är något som berör många, i dag har 130 kvinnor fått sin diagnos. Men för oss är det viktigt att tala om att du har en god överlevnadschans i dag. En del av medlen som kommer in till bröstcancerforskningen, en annan till Agathas egen verksamhet.

— Det är viktigt att när de drabbade kommer ut på andra sidan förstår livet igen. Det kan vi hjälpa till med, säger Annika Månsson och passar också på att lyfta vikten av att regelbundet känna igenom sina bröst efter knölar.

— Egenvården är viktig och inte bara för kvinnor. Ett 60-tal män i Sverige drabbas också av bröstcancer varje år.