Västergötlands museum uppmärksammar under april två skaraborgska snuskhumrar. De har båda gått till historien som provocerande, normbrytande, humoristiska och socialt närmast omöjliga artister. Det handlar förstås om Johnny Bode och Eddie Meduza. Bode stod i centrum 11 april och nästa onsdag, 25 april, är det Eddie Meduzas tur.

Han kan beskrivas som riksbuse, provokatör, snuskhummer, galning, dåre, raggarkung eller om ni så vill världens vackraste man, Errol Norstedt, alias Eddie Meduza, under onsdagskvällen 25 april på Västergötlands museum i Skara.

Skaraborgs levande poplexikon och modsexpert Lennart Wrigholm berättar denna kväll om Eddies musikaliska bakgrund, om de tidiga åren i Tidaholm då han hette Errol Norstedt, var ett mods med långt hår och militärrock och drömde om att bli en rockstjärna.

Berättelsen om Eddie Meduza och hans liv har gestaltats i radiodokumentärer, på film och utställningar, men trots det fanns en vinkling som ingen hade lagt fokus på - hans musikaliska förebilder och influenser. Lennart Wrigholm skrev därför tillsammans med Göran Brandels en bok om Eddie Meduza med just syftet att lyfta fram musiken och att försöka ge en än mer nyanserad bild av den rikskände könsrockaren.

När Wrigholm nu kommer till Västergötlands museum är det för att just berätta om Eddies tidiga popmusik och presentera den mer seriösa sidan av artisten. Under kvällen kommer han att spela upp några tidiga, ovanliga inspelningar och visa bilder från ungdomsåren i Tidaholm.

Annons

– Det känns bra att vi på museet med hjälp av Lennart Wrigholm kan visa på Eddies seriösa sida. Att han faktiskt drömde om en karriär som seriös musiker och han ligger bakom fleraseriösa hits, säger Hanna Eklöf, vid Västergötlands museum, i ett pressmeddelande.

Det är föranmälan till kvällen om Eddie Meduza.