23-årige Anton "Squeezer" Andersson har redan genomfört tre hopp i sin wingsuit från en luftballong över Skövde med Ballongflyg i Skaraborg.

– Detta hade inte varit möjligt utan Ballongflyg i Skaraborg. De har ställt upp och samarbetat med mig för att få det att fungera, säger Anton.

En av flygningarna skedde på midsommardagen och fick viss uppmärksamhet.

Strax innan nio på kvällen larmade vittnen till SOS om att en person eventuellt fallit ur en luftballong. Ambulans, polis och räddningstjänst kallades till platsen. Senare kunde räddningstjänsten meddela att det varit ett planerat hopp av en fallskärmshoppare, alltså Anton.

– Ändå gjordes hoppet by the book, säger Anton "Squeezer" Andersson med ett skratt.

Har du hoppat från luftballong tidigare och vad innebär det ur säkerhetstänk att göra det från en ballong?

– Jag har gjort det tidigare under VM i Kina men det är ganska ovanligt att kunna hoppa från en ballong. Det är första gången jag gör det här i Sverige och över min hemstad Skövde.

Är det mycket förberedelser?

– Ja, både med ballongen, packning av fallskärm, väderförhållanden, samt många säkerhetscheckar som behöver gås igenom.

Annons

23-åringen förklarar att Wingsuit-flygning i Sverige är väldigt nytt.

– Men fler och fler fallskärmshoppare tar sig an utmaningen att flyga wingsuit. Det är en sådan otrolig frihetskänsla, för mig är det en enorm passion att flyga. Jag har gjort drygt 2 100 flygningar i över 20 länder och det är egentligen bara resultatet av att jag tycker det är så otroligt roligt och brinner för det. Man behöver ganska mycket erfarenhet för att hoppa ifrån en ballong. Ett par hundra hopp.

Anton har tidigare bott i Schweiz, han är mer eller mindre ständigt på resande fot och hans bostadsort ändras med täta mellanrum. "Jag åker dit det ser mest lovande ut för det jag vill göra" har han förklarat.

– Nu när jag kommit hem till Skövde igen ville jag göra något nytt och därför blev det wingsuit från luftballong över Skövde.

Wingsuit-flygning betyder att utövarna klär sig i dräkter med textil mellan armar och ben, vilket ger stora möjligheter att styra och glidflyga.

Kan man kalla dig för äventyrare?

– Absolut, jag tänker dagligen på nästa äventyr jag vill iväg på. Nu försöker jag varva ner under sommaren och inte hoppa riktigt lika mycket för att kunna göra något större senare. Ytterligare en dröm för mig är att driva ett företag eller större projekt och det skiljer sig från hoppningen. Men jag hoppas kunna kombinera mina erfarenheter på något sätt. Jag levde på det senaste året i princip, men har uppräckt att jag får mycket inspiration utav att inte hoppa också, så jag försöker fokusera på att bara njuta av sommaren och jobba så mycket som bara går.

Till sist avslöjar 23-åringen att i vinter bär det iväg igen på ett nytt äventyr.

Vart då?

– Jag ska till Sydvästra Schweiz för några av de största utmaningarna för min del. Jag kan inte avslöja för mycket, men bergen är större där borta, det är nya berg jag inte tidigare hoppat från och utmaningar jag tidigare inte gjort. Men det förutsätter att allt går som planerat denna sommaren. Jag är även med och tävlar i Sveriges första SM i wingsuit-flygning i augusti.