Klassen på lagidrotter är för dagen inte på direkt högsta nivå här i Falköping.

Däremot ligger vi bra till när det gäller att hävda oss inom sporter där man tävlar individuellt.

Och sist men inte minst, vi är i Falköping jäkligt bra på att fixa till bra arrangemang.

Här följer en (lite subjektiv) tio-i-topp-lista över arrangemang, sammanställd av FT-sportens Olof Darius.

1) FT-cupen i brottning.

Kommentar: I hård konkurrens med Tour de Mösseberg på skidor hamnar denna klassiska brottningstävling på första plats.

Det arrangemang som Falköpings ABK:s medlemmar levererar år efter år är så grymt imponerande och den sport som alla dessa fantastiskt skickliga brottare i alla åldrar bjuder på får till och med den som till vardags inte är ett dugg intresserad av brottning att bli helt uppslukad.

2) Tour de Mösseberg på skidor.

Kommentar: Det var mycket nära förstaplatsen, men en andraplats är givetvis inte fy skam för detta helt makalösa arrangemang, som för övrigt dyker upp nu om tre veckor.

Den resa som FAIK Skidor har genomfört med denna fantastiska ungdomstävling är smått unik och det arbete som alla enagagerade FAIK:are har lagt ner – och lägger ner – är långt utöver det vanliga.

2) Oden Cup i inomhusfotboll.

Kommentar: Sedan starten 1982 så har denna sedan länge klassikerstämplade turnering avgjorts inte mindre än 35 gånger (i rak följd).

Man kan ju undra om initiativtagarna Per-Axel ”Palle” Gustafson och Bengt Alexandersson ens i sin vildaste fantasi kunde tro att Oden Cup skulle bli så stort och så långlivat när de tryckte på startknappen.

Tredje helgen i november varje år är helig för många Falköpingsbor.

4) Klassbollen i fotboll.

Kommentar: Att komma ner till Dotorpsområdet sista helgen i maj och mötas av flera hundra entusiastiska och förväntansfulla barn och ungdomar, vilka beter sig ungefär som när de var tre år gamla och väntade på jultomten, det lämnar ingen oberörd. Det är också väldigt fascinerande att se det engagemang som påhejande föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar uppvisar.

Klassbollen är långt mer än en fotbollsturnering, det är en folkfest som saknar motstycke här i Falköping.

5) Vintercupen i enduro.

Kommentar: Det här är måhända ett lite okänt arrangemang för den breda allmänheten, men för den som någon gång har bevistat denna tävling, som alltid körs runt trettondehelgen på Falköpings Motorstadion, så är det inte ett dugg överraskande att den har en tidig plats på listan.

Att se mellan 400 och 500 förväntansfulla och heltaggade mc-förare i alla åldrar (många är faktiskt veteraner) trotsa sträng kyla och en tuff bana och bara ha kul, det värmer gott i januarikylan.

För att inte tala om hur imponerad man är av alla anhöriga som står runt omkring och gör allt de kan för att hålla sig varma så gott det går.

6) Gudhems IF:s vårtävling i OL.

Kommentar: Det kom en bit över 1 000 löpare till start ute i Ugglum i april det gångna året trots att våren nätt och jämnt hade hunnit anlända.

I år går tävlingen tre veckor senare och det är möjligt att den därför inte lockar lika många (finns ett större utbud så dags), men arrangemanget är mycket trevligt att bevista.

7) FT-ligen i bowling.

Kommentar: Under 30 (!) veckor årligen kämpar runt 175 tvåmannalag (cirka 500 personer inklusive reserver) om åtråvärda platser i de båda finalerna, en i december och en i april/maj.

Bowling är inte bara en sport i Falköping, det är en folkrörelse.

8) KM i inomhusfotboll.

Kommentar: Ett arrangemang som inte behöver någon närmare presentation. Varje år, runt årsskiftet, samlas alla fotbollsvänner i Odenhallen och trivs tillsammans.

9) Kinnevedsstafetten i skytte.

Kommentar: En ”doldis” i sammanhanget, men faktum är att den här fredagskvällen i mars/april när runt 20 lag är samlade i stora, ljusa och fräscha Kinnarpshallen för att genomföra denna prestigefyllda lagtävling, där alltifrån barn till veteraner ingår i de olika lagen, den är magisk. Mycket trevligt anordnad av Kinneveds Skytteförening. 28 år i rad nu!

10) Mössebergslunken i löpning.

Kommentar: IK Wilskes underbara klassiker första helgen i oktober varje år. Respekt!

LÄS ÄVEN: Fantastiska sportögonblick – FT summerar året

LÄS ÄVEN: Här är årets mest lästa sportnyheter