Marie Ekman kommer att lämna sina politiska uppdrag i Skövde kommun efter valet i höst. Det står klart efter att Socialdemokraterna i Skövde fastställde listan över sina kandidater till kommunfullmäktige i samband med lördagens årsmöte med Skövde arbetarekommun.

Toppar listan gör istället Johan Ask. Han var valberedningens förslag och behöll den platsen även efter att en votering om toppositionerna hållits, där det stod mellan honom och Marie Ekman.

– Jag var valberedningens förslag och det blev en omröstning som jag vann. Jag är inte förvånad över resultatet, men man får vara ödmjuk inför en omröstning. Den kan falla ut på olika sätt, konstaterar Johan Ask.

Marie Ekman väljer att helt lämna sin plats i kommunpolitiken efter det här. Din kommentar till det?

– Jag hade gjort likadant som hon i ett sådant läge, säger Ask.

Han understryker vidare att Ekman kommer att sitta kvar som kommunalråd till årsskiftet, men att det är han som kommer att vara partiets frontperson i den kommande valrörelsen tillsammans med övriga toppnamn på listan.

Vilken typ av kommunalråd får Skövdeborna med Johan Ask på den posten?

Annons

– De kommer att få samma människa som nu. Jag kommer att fortsätter att jobba som jag gjort, men uteslutande i kommunen framöver.

– Jag är regionpolitiker nu, men kommer att släppa allt utom möjligen regionfullmäktige då det är viktigt att kommunerna har representation där.

Vilka blir de viktigaste frågorna att driva i valrörelsen för Socialdemokraterna i Skövde?

– Vi har andra idéer när det gäller Billingeprojektet. Vi vill också utveckla Billingen och de avtal som är skrivna gäller, men det går att justera detaljer, säger Ask.

– Om vi tar över makten finns det inget som säger att vi måste bygga en gondollift. Det är en investeringskostnad på 76 miljoner. Det är en vansinnig kostnad för en backe i den här storleken.

– Dessutom behöver vi ta en allvarlig funderare på hur det ser ut i skolorna. Det är inga bra signaler som kommer därifrån nu.

Hur ser du på partiets chanser att ta över styret i kommunen efter valet?

– Jag tror vi har de bästa chanserna på länge. Vi har haft en långsiktig strategi med tydliga frågor och har kört på på ett tydligt och bra sätt och fortsätter så, säger Johan Ask.