I dagens samhälle äter vi svenskar för mycket kött. Cirka 100 miljoner djur dödas varje år. Vi måste äta mer vego för en bättre miljö, eftersom köttproduktionen orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Så jag tycker att vi borde minska på köttätandet. Det finns många skäl att äta mindre kött.

Inledningsvis äter vi svenskar för mycket kött. Det är inte så hälsosamt och det är inte bra för miljön. Köttproduktionen handlar inte bara om djurens liv utan lika mycket om resursslöseri. Sjukdomar som gallsten, njursten, åldersdiabetes och fetma har samband med vad vi äter så vi skulle må mycket bättre om vi åt mindre kött och fisk. För det andra säljs vanligt nötkött i butiker som kan komma från djur som slaktas utan bedövning. Detta tycker jag är hemskt.

Djur inom ägg- och mjölkindustrin dödas när de inte längre är produktiva och lönsamma. Inom köttindustrin utnyttjas bland annat grisar, kycklingar och fisk genom att vi sprutar in en massa medel så att djuren ska växa snabbare.

Till sist, att föda upp djur kräver mer resurser än att odla grönsaker, spannmål eller frukt. Men det är inte djuren som är problemet utan hur många de är och var de växer upp. Spannmål blir till djurfoder och det är ett enormt resursslöseri. I oekologiska jordbruk tillförs konstgödsel som framställs med hjälp av fossilenergi. Det bidrar till en stor klimatpåverkan och i längden är detta inte hållbart. Så snälla börja minska på köttet! Det finns många skäl att börja äta mindre kött. Din hälsa blir bättre, djuren mår bättre och miljön mår bättre. Jag tycker detta är självklart. Du kan testa att äta mindre kött i en vecka eller, om man vill ha lite utmaning, så kan du testa att vara vegetarian/vegan i en vecka.

Annons

Ella Kullenwall