Den häktade har skickat brev till ett antal personer med hotfullt innehåll där mannen ska ha skrivit ”Snart är du död”. I de allra flesta fall har det funnits ett vitt pulver med i kuverten. Pulvret har dock visat sig vara ofarligt.

– När det gäller bomben så fick vi träff i DNA-registret på den här mannen och man har även hittat DNA som tillhör honom på insidan av två av kuverten, säger åklagare Eva Wintzell.

När han gripits i maj testade man också mannens handstil och jämförde med hotbreven och den visade sig stämma överens.

21 ministrar hotade

Hoten ska bland annat rikta sig mot ett flertal ministrar och i ett fall en känd artist. Sammanlagt har 21 ministrar utsatts för breven.

Bland annat statsminister Stefan Löfven och justitie - och inrikesminister Morgan Johansson:

– Så länge rättsprocessen pågår vill jag inte uttala mig i det enskilda fallet. När det gäller hot mot politiker i allmänhet så är det alltför många förtroendevalda som utsätts för hot och hat. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet utsattes var fjärde förtroendevald för hot, våld eller trakasserier under 2016.  Utvecklingen är oroväckande, inte minst nu inför valet, säger Morgan Johansson till tidningen.

Dödas eller skadas

Enligt åklagare Henrik Söderman har breven även innehållit hotfulla text och han säger att det finns bevis som binder mannen till breven. Brotten ska ha begåtts mellan augusti och september förra året.

Annons

Enligt åklagaren förnekar mannen brott.

– Han har därmed inte gett något motiv till hoten. När det gäller brevbomben har vi funnit en korrespondens mellan honom och det engelska företaget. Tydligen har han velat ha ett lösenord återställt, men på blivit missnöjd med något besked, menar Wintzell.

Att ingen skadades är mer en slump.

– Min bedömning är att de två män som öppnade brevet hade kunnat dö om den exploderat, fortsätter Wintzell.

Vad var det som gjorde att laddningen inte utlöstes?

– Man öppnade inte brevet som det var tänkt och därmed klarade de sig.

Även Säpo har varit inblandade i arbetet.

Den nuvarande åklagaren Eva Wintzell kallar breven för ett hot mot demokratin. Detta eftersom de bland annat riktat sig till medlemmar av regeringen.

– Avsikten har varit att framkalla extrem fruktan hos mottagaren. Vissa av dem har fått pulvret över sig när de öppnat breven och i en del fall har har det funnits barn hemma, säger hon.

Rättegången kommer att hållas i slutet av augusti och den beräknas pågå i sex dagar. Dom faller förmodligen i slutet av september.

Så här berättar en av de ministrar som drabbats i polisförhören:

– Brevet kom till min gård. Jag öppnade brevet ute på gården, livvakten Johan var också där. Det var något konstigt med brevet så jag valde att öppna det utomhus. I brevet låg en lapp där något med "död" stod skrivet med röd penna. Det fanns också något mjölliknande vitt pulver i brevet. Pulvret var dock lite mörkare till färgen än mjöl. Livvakten fick ta hand om brevet och lämna in det till polisen.

Läs Åtal för ministerhot dröjer