Debatten om vårt statsskicks vara eller inte vara verkar aldrig få något slut. Ibland skriver någon att monarkin ska läggas ner för att den är otidsenlig, men och det är det kanske viktigaste argumentet, för att den är odemokratisk. Anhängarna till konungadömet brukar säga att de tycker att kungafamiljen är en bra symbol för Sverige.

Men varför inte försöka höja debatten lite? Nu handlar den mest om den maktlöse monarken ska ersättas av en lika maktlös president. Inför republik så blir det ändå så att den verklige makthavaren blir regeringschefen.

Maktlösa presidenter brukar ofta vara politiker som vill avsluta sin karriär på ett snyggt sätt. De är sällan de mest kända politikerna som får dessa ämbeten. En president i republiken Sverige kommer med största sannolikhet bli en halvkänd politiker som efter en cirka 40 år lång verksamhet avslutar karriären som ceremoniell statschef. Ett sådant statsskick är kanske mer demokratisk än dagens, men också total avsaknad av show!

Annons

Dagens monarki är dock inte riktigt i lag med sin samtid. När grundlagen från 1974 började verka var det ganska få riksdagspartier, fem för att vara exakt, nu är de åtta. Valdeltagandet var högre än idag och det fanns tydligare skillnader mellan såväl partier som block. Att ha en kung som inte deltog i det politiska livet var inget jättedåligt alternativ för 40 år sedan.

Idag är det lite oklarare. Alla partier har dragit mot mitten. Färre röstar och regenten har lagt sig i politiken flera gånger. Senast den 19 mars då kungen beordrade att belysningen på de kungliga slotten skulle släckas under den så kallade Earth Hour. Det var ju i all sin blygsamhet ett sätt för Carl XVI Gustaf att markera att han anser miljöfrågor och miljöpolitik är viktigt. Ingen republikan verkar skrika avgå, än så länge.

Men varför inte tänka i annorlunda banor? Förslagsvis gör vi så här:

Det ärftliga kungadömet avskaffas. Nuvarande statschefen kan ju avgå med döden, det är ju ingen brådska. Att införa ett valkungadöme kan kanske verka lite väl anakronistiskt men låt den nye statschefen få titeln riksföreståndare. Den titeln används ju nu också om än ganska sällan.

Låt i allmänna val välja vem som ska bli riksföreståndare under en period på låt säga sju år. Låt denne regent vara regeringsbildare, överbefälhavare, ordförande i utrikesnämnden och stormästare för de kungliga ordnarna men låt det i övrigt vara som det är nu.

Visst kan denna nya form av monarki uppfattas som en kompromiss, men vad är inte dagens monarki modell Torekov?

Henrik Andersson